Четвъртият ден от Страстната седмица - Велики четвъртък - е

...
Четвъртият ден от Страстната седмица - Велики четвъртък - е
Коментари Харесай

Защита от скръб и неприятности. Какво е четвъртъчна сол и как да я приготвим

Четвъртият ден от Страстната седмица - Велики четвъртък - е освен време за филтриране, само че и интервал, когато един път в годината се подготвя специфична сол, която съгласно вярващите има огромна лечебна и предпазваща мощ. Нарича се четвъртъчна сол и се подготвя в нощта на сряда против Велики четвъртък или в четвъртък сутринта. 

Какво е четвъртъчна сол

Тази сол е изцяло друга от елементарната. Това са дребни въглени, които се разпадат при най-малкия напън върху тях с език. В същото време тази сол има необикновен мирис на пушено и лека миризма на сероводород.

Според легендата четвъртъчната сол по време на Тайната вечеря била осквернена от предателя Юда. Той потопил парче самун в солница и в този миг Дяволът влезнал в него през ръката му. Според църковното поверие се счита, че откакто на този ден е била осквернена, то би трябвало да бъде почистена на Велики четвъртък.

Нашите предшественици са вярвали, че огънят пречиства минерала и му придава лечебна мощ.

Как се подготвя четвъртъчна сол

Солта от четвъртък е черна на цвят и наподобява повече на дребни въглени, в сравнение с минерал. Преди това нашите баби увивали едра сол в забрадка или нещо друго и я слагали върху дървата за огрев до печката. След това ги запалвали и затваряли пещта. Така продуктът бил на топло за 3-4 часа. Тъканта или друга опаковка изгаряли и солта ставала доста гъста и тъмна. В същото време се променял освен цветът на продукта, само че и химическият му състав. Изследователите настояват, че наличието на калий, калций и магнезий се усилва доста и пред нас към този момент не е напълно натриев хлорид.

Преди да приготвите сол в четвъртък, би трябвало деликатно да почистите къщата или жилището.

Правилната сол се подготвя в чугунен съд, разбърква се с дървена лъжица и по-късно се съхранява в платнена торбичка или стъклен съд. След готвене солта от четвъртък се носи в църквата на Великден и се благославя дружно с други артикули.

Рецепти за подготвяне на четвъртъчна сол

Най-простата рецепта за подготвяне на четвъртъчна сол е да се калцинира трапезна сол в тиган и, като се разбърква с лъжица по посока на часовниковата стрелка, да се прочете три пъти Отче наш. В процеса солта почернява и придобива лечебни свойства. Изстиналата четвъртъчна сол се изсипва в торба и се завързва крепко.

Четвъртъчна сол с ръжено брашно

За приготвянето й са ви нужни кг сол и 12 супени лъжици брашно. Изсипете съставките в тигана и разбъркайте с лъжица по посока на часовниковата стрелка. При безредие на солта над нея три пъти се чете специфична молитва за четвъртъчната сол: „ Четвъртък чисти, избави и помилуй от червеи и всяка гад “. След като масата стане черна, огънят се гаси и тиганът със наличието се оставя да изстине. Когато солта изстине, се прибира в торба.

Четвъртъчна сол с билки

Хлябът се напоява с вода, подправките (розмарин, риган, мента, коприва и маточина) се нарязват на ситно, посоляват се и се запичат до почерняване. Охладете готовата сол, пресейте и я сложете в буркан с похлупак или торбичка. Тази сол има повече лечебни свойства и прелестен мирис.

Четвъртъчна сол със зелеви листа

Най-големите зелени зелеви листа се намачкват и смесват с готварската сол. Получената маса се разпределя върху тежък железен лист за печене и се слага в гореща фурна. Когато масата почернее, се охлажда и смила, с цел да се възстановят насипните свойства и се съхранява в торба или стъклен буркан.

Къде, по кое време и по какъв начин да използваме четвъртъчната сол

Преди всичко за Великден се употребява черната сол. Тя се слага отпред на празничната софра в солницата. Когато фамилията сяда на трапезата за разговяване, всеки осолява по едно великденско яйце с черна сол и го изяжда.

За да се почисти къщата от отрицателна сила, солта от четвъртък се прибавя към кофа с вода и се измиват всички ъгли на къщата, прозорците, праговете и всичко вътре.

Цветята на первазите на прозорците са подхранени посредством прибавяне на сол от четвъртък към водата за напояване. Ако някой се разболее, тази сол се добавяше към чаша вода и се пие. Същото важи и за животните. Когато са заболели, ги лекували с четвъртъчна сол.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР