Четците за пръстови отпечатъци, въведени незаконно и след това отменени

...
Четците за пръстови отпечатъци, въведени незаконно и след това отменени
Коментари Харесай

Електронното здравеопазване спасява животи, но го няма

Четците за пръстови отпечатъци, въведени нелегално и по-късно анулирани от съда, са знак на неслучилото се електронно опазване на здравето

© Надежда Чипева Тази година електронното опазване на здравето в България трябваше да навърши пълноправие. Всяка година от 2002 година насам внушителната численост министри на опазването на здравето, минали през поста, дават обещание, че единната здравна осведомителна система ще бъде подготвена. В нея би трябвало да се съдържат здравните досиета на всички български жители, а лекарите, лечебните заведения и аптеките да бъдат свързани и да могат да обменят информация и електронни предписания. Електронното опазване на здравето не е някаква волност или въпрос единствено на улеснение - умното му въвеждане действително избавя човешки животи, като покачва качеството на диагностицирането и дава опция за доста по-качествена здравна статистика. Поредната пролонгация за въвеждането му в България е за този ноември, когато съгласно здравния министър Кирил Ананиев би трябвало да бъдат подготвени най-малко главните модули. Най-вероятно обаче той няма да бъде спазен.

В подтекста на изключителната обстановка в края на март от Асоциацията за нововъведения, бизнес услуги и технологии (AIBEST) оповестиха след среща с премиера Бойко Борисов, че ще дарят 15 хиляди часа труд за построяването на електронно опазването на здравето. И в случай че новината роди обнадеждаващи заглавия като " IT секторът ще построи гратис електронното опазване на здравето ", самодейността явно провокира напрежение в бранша с IT публични поръчки, в който има ползи за милиони.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какво електронно има

След 20 години опити да се облекчи документооборотът в здравния бранш и пациентите да престанат да се разхождат с няколко папки с епикризи и проучвания сред кабинетите на лекарите никой не може да каже какъв брой тъкмо милиони са потънали в другите здравни системи, само че без необикновен резултат.

В момента 4100 персонални лекари, 365 лечебни заведения и над 2500 аптеки разполагат с осведомителна система, която сигурно може да регистрира прегледи и лекуване в Националната здравноосигурителна каса в действително време. Те са си платили тези системи сами и според от опциите на лечебното заведение там се пазят документите, проучванията, епикризите и даже видео от интервенциите на пациентите години обратно. Само за спомен в здравната каса остана и резултатът от инвестицията на лечебните заведения от 34 млн. лева за електронни четци за пръстови отпечатъци, която вкара преди две години здравният министър от второто държавно управление на ГЕРБ доктор Петър Москов. Така единственото електронизирано устройство при лекарите сега са четците за персонални карти, с които се удостоверява, че пациентите са употребили здравна услуга.

Отделно от това разнообразни лечебни заведения, катедри на Медицинския университет, неправителствени организации са организирали регистри на пациентите с разнообразни болести, в които се вкарва информация за всеки пациент, неговото заболяване, лечението му и други

В тези системи са вложени милиони левове, само че те като цяло не си приказват между тях и информацията за здравния бранш идва с огромно забавяне до вземащите решения, когато към този момент не е потребна.

Идеята за електронна здравна система е пациентите да могат да " влизат " с електронна здравна карта, която да води до тяхното цялостно здравно досие, да не би трябвало да носят хартии от следващия обзор, а единствено благодарение на картата да могат да продължат да се лекуват или да получат медикаменти по въведена в нея електронна рецепта.

Дигитализирането на здравната информация ще разреши доста по-ефективно ръководство на ресурсите на системата и ще ограничи злоупотребите.

В момента единствените две електронни услуги за жителите, които работят в бранша, са инспекция на здравноосигурителния статус онлайн, която става с ЕГН, и инспекция на платените от здравната каса прегледи, проучвания, болнично лекуване и медикаменти. Това става с личен идентификационен код, публикуван от Националната организация за приходите.

История в няколко дейности

Илия Кръстев, ръководител на AIBEST, разяснява пред " Капитал ", че фирмите от асоциацията са почнали да разискват каква помощ могат да дават незабавно след оповестяването на изключителното състояние. Общият запас, събран сред всички компании, е 15 хиляди часа, само че това число евентуално ще пораства, тъй като още компании желаят да се включат в самодейността. Според Кръстев асоциацията е предложила помощта си на страната, а държавното управление единствено е решило да насочи въпросния запас към Министерството на здравеопазването и съответно построяването на съществени модули на електронното опазване на здравето.

Приоритетите са били дефинирани от министерството и са свързани с построяването на системи за електрони предписания, електронен указател и други съществени елементи на общата платформа.

Процесът би трябвало да бъде тристранен - сред Министерството на здравеопазването, AIBEST и " Информационно обслужване ". В края на предходната година с промени в закона за електронното ръководство държавното сдружение беше определено като обединен систематичен интегратор. Идеята, която беше въведена още през 2016 година, е да се премине към централизиран метод, с цел да не се създават решения на парче, които да не могат да споделят между тях. Системната интеграция включва създаване, поддържане, развиване и наблюдаване на работоспособността на осведомителните и информационните системи, употребявани от административните органи, както и действия, които обезпечават осъществяването на тези услуги.

Пред " Капитал " изпълнителният шеф на " Информационно обслужване " Ивайло Филипов разяснява, че от своя страна компанията ще даде безплатно 1500 часа, които ще отидат за ръководството на човешкия запас в самия план.

За момента от асоциацията не загатват и кои тъкмо компании ще вземат участие в плана, като оставят съобщаването на тази информация на тях.

" Това не е търговски контракт и по тази причина няма сметки във връзка с разноски. Първата фаза е да дефинираме всичко, което би трябвало да се случи, след което да се срещнем с документите и регламента. Още другата седмица би трябвало да преминем към работа, а към ноември най-малко част от модулите да са в интервенция ", споделя Кръстев.

Представителствата на две от най-големите ИТ компании в България са изявили подготвеност да дарят всичките си часове за доброволство по плана.

Пред bTV членът на борда на шефовете на AIBEST Пламен Цеков, който е и изпълнителен шеф на ScaleFocus, разяснява, че въпросните 15 хиляди часа е еквивалентът на свършеното от 100 експерти в границите на месец, в случай че работят " на цялостна пара ". Той изясни, че действително броя е още по-малка, а работата ще продължи няколко месеца. Пламен Цеков изясни, че IT секторът ще има свободен потенциал, тъй като е привързан със спада в други браншове.

Ивайло Славов, също член на борда на AIBEST, изясни в предаването " ЕвроДикоф ", че стoйнocттa нa тoзи труд e 200 - 300 хиляди eврo, като упованията му са, че след " 15 000 чaca труд нaй-мaлкoтo щe имaмe някaквa aрхитeктурa зa cиcтeмaтa нa здрaвeoпaзвaнeтo ". " В cлeдвaщитe 2-3-4 гoдини дa нaпрaвим тaкaвa cиcтeмa нa здрaвeoпaзвaнeтo, тaкa чe дa имaмe eднo дoбрo здрaвeoпaзвaнe ", разяснява още Славов и подсети, че 20 гoдини ce прaвят кoнкурcи, oбжaлвaт ce, кaтo в крaйнa cмeткa нищo нe ce cлучвa. Той дефинира самодейността като сложна, тъй като " имa мнoгo зaвиcимocти - oт eднa cтрaнa, бoлницитe, oт другa, НЗOК, oт трeтa cтрaнa, вcички държaвни инcтитуции ".

И неизвестен отговор

Малко след оповестяването на самодейността пристигна и... неизвестен отговор. В OFFNews беше оповестена неподписана публикация, цитираща анонимни IT специалисти, които поставяха под подозрение самодейността, нейната бистрота и прозряха прикрит опит за налагане на държавната " Информационно обслужване ". Ако в построяването се постанова включването и на подизпълнители, компанията по закон би трябвало да организира състезания, в които фирмите от AIBEST биха могли да вземат участие, само че сходно развиване е в областта на спекулациите.

От 2011 година насам има четири търга, които завършват без краен резултат, само че пък с безкрайни обжалвания. Големите пострадали са самите представители на здравната система - лекари, лечебни заведения и пациенти, които в последна сметка нямат системи, посредством които да споделят. Оценките при четвъртия опит за електронно опазване на здравето бяха, че системата ще коства към 25 млн. лева

Последните търгове се точиха през цялата предходна година дружно с обжалването пред Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд. След това спечелилите консорциуми настояват, че са подготвили всички медицински регистри, ядрото на портала за електронно опазване на здравето, електронните услуги, електронната рецепта и здравното досие. Според фирмите прототипите на всички тези благоприятни условия са били демонстрирани на здравното министерство и към март е трябвало системите да бъдат подготвени, което в последна сметка не се случва и те не са в употреба.

През януари здравното министерство приключи публичните поръчки на стойност 12 млн. лева, не заплати на фирмите и трансферира направата към " Информационно обслужване ", която по това време към този момент е със заменен статут на единствен систематичен интегратор.

През януари " Информационно обслужване " пусна програмен продукт за инспекция по малко име и ЕГН на здравното досие на всеки клиент на здравната каса. Услугата беше спряна, тъй като позволяваше всеки да прави безчет инспекции по малко име и ЕГН на това какви услуги от здравната каса са употребени през последните пет години по месеци.

Правителството употребява дарението на труд от страна на AIBEST, с цел да показа плана за електронното опазване на здравето като нещо относително ново. Дареният труд (PR акциите на кабинета) надалеч няма да бъде задоволителен, с цел да бъде приключена системата. Тя от своя страна ще бъде едно от първите и най-важни провокации пред " новия метод " на страната в областта на електронните услуги, с което се обоснова новото изключително мощно състояние на " Информационно обслужване ", вписано в Закона за електронното ръководство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР