Четиристранните срещи между България, Гърция, Румъния и Сърбия се превърнаха

...
Четиристранните срещи между България, Гърция, Румъния и Сърбия се превърнаха
Коментари Харесай

Алексис Ципрас: Четиристранните срещи между България, Гърция, Румъния и Сърбия се превърнаха в институция

Четиристранните срещи сред България, Гърция, Румъния и Сърбия се трансфораха в институция, направихме значими крачки напред. Това сподели гръцкият министър председател Алексис Ципрас след четиристранната среща на високо ниво сред България, Гърция, Румъния и Сърбия в резиденция Евксиноград.

„ Преди година започнаха напъните на страните ни. Четиристранните ни срещи се трансфораха в институция “, изясни Ципрас. „ Когато започнаха нашите срещи нещата на Балканите и в района не бяха толкоз оптимистични. Днес компликациите остават, само че сме създали доста значими крачки напред. Дойде значимото българско европредседателство, което взехме решение да назовем Балканско. Вече приказваме за идното румънско председателство, което се надяваме да докара до една нова вероятност на Западните Балкани “, съобщи Ципрас.

„ В интервала сред двете ръководи се случи историческо събитие – Преспанското съглашение, което отбелязва разрешаването на един дълготраен проблем, който се отнася за целия район. Това съглашение ще има многочислени изгоди за благоденствието и икономическото взаимно развиване на Югоизточна Европа. Може да способства и за задълбочаването на развиването на целия район, изключително на Северна Гърция и Бивша югославска република Македония – да трансформира района в огромен транспортен център “, сподели още той.

„ Днес имаме опция да подчертаем смисъла, което придаваме на присъединителния развой от Югоизточна Европа и изключително на Сърбия, която е на първа линия на страните кандидатки “, добави Ципрас и напомни поддръжката към напъните на премиера Александър Вучич да продължи разговора за Косово.

Гръцкият министър председател изясни, че на срещата са разискали по какъв начин ще се плануват плановете, по които има съглашения. „ Днес с българския министър председател ще подпишем обща декларация, съгласно която ще бъдат избрани крачките и графиците за реализирането на два значими плана модернизацията на железопътната връзка Александруполис – Бургас. Споразумяхме се за основаването на един скоростен път от Алексанруполис до региона на Марица, на българо-гръцката граница, който оттова ще бъде обвързван с съществуващите пътища за София, Варна и Бургас. Ще подчертаем волята си да планувам бързо тези планове, ще създадем взаимно сдружение, което да се заеме с построяването им “, посочи Ципрас.

Той разясни, че се радва на опцията да се срещне и с министър-председателя на Израел. „ Един доста значим другар и събеседник, с който ще приказваме за опциите за по-широко съдействие на нашите страни “, съобщи той. По думите му Израел може да играе доста значима роля в района.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР