Четиринадесет адвокатски колегии в страната призоваха Народното събрание да отмени

...
Четиринадесет адвокатски колегии в страната призоваха Народното събрание да отмени
Коментари Харесай

Адвокатски колегии искат отмяна на избора на Атанасова и Белазелков за конституционни съдии

Четиринадесет адвокатски колегии в страната приканиха Народното събрание да анулира решението, с което избра Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии.

Атанасова е ръководител на парламентарната група на ГЕРБ и опитът ѝ е главно политически. Белазелков беше номинацията на " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) и е пенсиониран висш арбитър.

Новината идва, откакто на 19 януари Атанасова и Белазелков за конституционни съдии с гласовете на ГЕРБ , ПП-ДБ и Движение за права и свободи . Кандидатурата на ГЕРБ и измежду редиците на ПП-ДБ.

Двете решения бяха обнародвани във вторник в " Държавен вестник ", след което двамата определени имат 7-дневен период, в който да положат клетвата си.

Според управленията на адвокатските колегии, в случай че това се случи, Конституционният съд би бил изопачен като институция.

Съдиите в Конституционния съд (КС) се избират на квоти от Народното събрание, президента и двете висши съдилища. От ноември 2021 година Конституционен съд работи в повърхностен състав. Тогава изтече мандатът на Анастас Анастасов , а през март 2022 година изтече и този на Гроздан Илиев . Оттогава Конституционен съд заседава в състав от десетима вместо дванадесет членове.

Адвокатските препоръки споделят и че при извършената процедура законите са спазени чисто официално. Причината за това изявление е, че и двете кандидатури бяха импортирани в последния вероятен миг без публично разискване и бяха гласувани по-малко от 24 часа след чуването на претендентите.

" Попълването на Конституционния съд с публично и професионално неприемливи фигури, може да има извънредно съществени и мъчно обратими последствия ", написа в позицията.

Според адвокатските препоръки този избор уронва престижа на Конституционния съд и води до ерозия на доверието на хората в него.

Позицията е подписана от управленията на адвокатските колегии на Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен и Смолян. Общо адвокатските колегии в страната са двадесет и седем.

­­­Седмица откакто кандидатурите на ПП-ДБ и ГЕРБ станаха ясни партия " Зелено придвижване ", част от ПП-ДБ, разкритикува избора им. Те споделиха и че номинацията на Атанасова " основава напрежение и подозрения в обществото " за това дали е задоволително квалифицирана за поста.

Атанасова няма опит като магистрат, за малко е била юрист в психодиспансер в Русе. Самата тя към този момент сподели, че ще се осланя на дългия си парламентарен опит. Това беше изтъкнато като мотив и за нейната кандидатура.

Малко след избора ѝ за парламентарен арбитър ръководителят на " Да, България ", че е неточност известни политици да бъдат избирани за позиции, които допускат индиферентност и професионализъм. Той обаче не загатна съответни имена.

По информация на Полина Паунова от Капитал в този момент ГЕРБ се пробва да наложи и свързаната с партията някогашна правосъдна министърка и сегашен омбудсман Диана Ковачева за нов представител на България в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ). Това се случва, макар че най-голяма поддръжка от професионалната общественост получи съдията от Софийския градски съд (СГС) Галя Вълкова .

Конституционен съд е най-висшата институция, която може да анулира закони и да взема решение разногласия сред президент и Народното събрание. В началото на януари той от президента Румен Радев за, гласувани от ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР