Четирима прокурори и трима следователи, работили по случая известен като

...
Четирима прокурори и трима следователи, работили по случая известен като
Коментари Харесай

Сарафов предложи прокурори и следователи да бъдат наказани заради Осемте джуджета

Четирима прокурори и трима следователи, работили по случая прочут като " Осемте джуджета " са били препоръчани за наказване. Предложението е импортирано от изпълняващия длъжността основен прокурор Борислав Сарафов, а повода е позволено безучастие от тяхна страна, което е довело до закъснение на производствата по случая.

Разследването на Антикорупционния фонд (АКФ) , наречено " Осемте джуджета ", стана известно през 2020 година То сподели по какъв начин асансьорният производител Илия Златанов е станал жертва на скица за изземване на част от бизнеса му, обвързван с компанията “Изамет ” . Основни участници в аферата са Петьо Петров - Еврото, някогашен началник на столичното разследване, и някогашната му брачна половинка - Любена Павлова .

Предложените за наказване са прокурорите Дилян Деянов, Ивета Маркович, Кирил Пейчинов и Мирослав Илиев, както и на следователите Светлана Стоянова-Вайзе, Нели Тодорова и Петранка Рабаджиева.

Името на Дилян Деянов стана известно още в средата на август, когато беше, че той е обвинен за длъжностно закононарушение. Като част от закритата към този момент Специализирана прокуратура той евентуално е взел участие в изземването на златни монети по случая, които са показани като " материални доказателства " и след това са предадени на трети лица.

В началото на юли краткотрайният основен прокурор Борислав Сарафов разкри пред Висшия правосъден съвет (ВСС) серия злоупотреби в прокуратурата, свързани с „ Осемте джуджета “. По думите му те са били „ заметени под килима “ от предшественика му Иван Гешев и екипа му.

Сред главните злоупотреби, упоменати тогава от него, беше точно връщането на доказателства, конфискувани по отношение на аферата „ Осемте джуджета “.

Сарафов разпореди инспекция по случая на Софийската апелативна прокуратура. Предложенията за административни санкции идват точно в резултат на тази инспекция.

От известието на прокуратурата не излиза наяве какви тъкмо ще бъдат наказванията. Предложенията към този момент са импортирани в Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет.

Случаят, прочут като " Осемте джуджета ", беше обект на следствие в Софийската градска прокуратура, което се оказа,.

Той обаче още веднъж пристигна на дневен ред, откакто избухна сред към този момент отстранения от поста основен прокурор Иван Гешев и тогавашния му заместител Борислав Сарафов. Тогава прокуратурата се засилва, а през май на Еврото беше издадена и европейска заповед за арест.

В края на май АКФ популяризира фотоси на Петьо Еврото в компанията на Сарафов. В отговор на това той сподели, че е ходил в ресторанта доста по-малко пъти от Гешев.

Това съответства и с на АКФ с Любена Павлова. В него тя споделя, че главен съдружник на Еврото в противозаконната му активност е бил Сарафов, а не Гешев. Тя споделя, че даже в никакъв случай не е виждала последния в някогашния ресторант, който е бил употребен като офис от Петьо Петров.

Тези изказвания обаче не попречиха на Висш съдебен съвет да избере Сарафов за. Преди това Гешев беше отхвърлен от поста, откакто дългогодишните му поддръжници от Движение за права и свободи и ГЕРБ трансформираха позицията си по отношение на него.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР