Четирима от най-близките сътрудници на британския премиер Борис Джонсън подадоха

...
Четирима от най-близките сътрудници на британския премиер Борис Джонсън подадоха
Коментари Харесай

Четирима от най-близките сътрудници на Борис Джонсън подадоха оставки

Четирима от най-близките сътрудници на английския министър председател Борис Джонсън подадоха оставки през период от няколко часа.

Трусът на „ Даунинг Стрийт “ се случва в интервал, в който напрежението върху министър-председателя се повишава поради „ локдаун празненствата “ и към този момент има назряващо неодобрение против него в личната му партия.

Джонсън беше изоставен от началника на кабинета си Дан Розънфийлд, основния персонален секретар Мартин Рейнолдс, шефа на връзките Джак Дойл и ръководителя на политиките му Мунира Мирза.

Първите трима са взели участие в организирането на събиранията на „ Даунинг Стрийт “ по време на най-тежките стадии на Covid-пандемията. Джонсън е проверяван за нарушение на разпоредбите точно по тази линия, като отчетът на държавния чиновник Сю Грей заключи, че той е позволил „ неточности в водачеството и преценката “ на обстановката.

Само част от отчета беше оповестен, а полицията изненадващо разгласи, че също ще проверява празненствата.

Мирза се отдръпна по друга причина - поради това, което съгласно нея е било " клеветническа " офанзива от страна на премиера против водача на лейбъристите сър Киър Стармър.

Тя съобщи, че Джонсън е направил опит да очерни Стармър поради закононарушенията на Джими Савил – министър председателят твърдеше, че лейбъристът не е повдигнал обвиняване против Савил, когато е бил шеф на държавното обвиняване. ТВ-водещият, който умря през 2011, беше разследван за полово принуждение над малолетни.

В писмото си за оставка Мунира Мирза осъди " неуместното и пристрастно споменаване на отблъскващ случай на полово принуждение над деца ". " Смятам, че не беше вярно да намеквате тази седмица, че Киър Стармър е персонално виновен за това, че е разрешил на Джими Савил да избегне правораздаването ", написа тя в документа, оголен от The Spectator.

" Нямаше обективна или рационална основа за това изказване. Това не беше нормалното политическо решение “, подлага на критика тя Джонсън.

Пред BBC депутат от торите разказва обстановката като " цялостен срив " в екипа на Джонсън. Британската социална медия разполага с информация за общо 17 писма за съмнение в премиера - нужните за избор на водач са 54 и те нарастват последователно. 

Част от писмата не са свързани с купоните на " Даунинг Стрийт ", а с изказванията на Джонсън за Стармър. Премиерът отстъпи от думите си, само че не се извини.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР