Четирима изявени журналисти ще бъдат част от състава на новия

...
Четирима изявени журналисти ще бъдат част от състава на новия
Коментари Харесай

БНР е с изцяло нов Обществен съвет

Четирима изявени публицисти ще бъдат част от състава на новия Обществен съвет на Българското национално радио, който гласоподава през днешния ден Управителният съвет на медията, заяви БНР. Това са дългогодишният шеф на департамент „ Радио “ на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) и публицист, посветил цялата си професионална кариера на радиото като медия - Райна Константинова, един от емблематичните гласове на „ Хоризонт “ и първи шеф на Радио София Юлия Гигова, Петър Галев, който в продължение на 15 години работи в публичната медия като кореспондент, редактор, водещ и началник на новините, а от 2001 до 2007 година и като шеф на стратегия „ Хоризонт “, както и Милена Димитрова - публицист с дейна 24-годишна процедура, притежател на доста интернационалните оценки, измежду които интернационалната годишна премия „ За по-добро съгласие в Югоизточна Европа”, „ Златното перо “, наградата на USAID и КОАЛИЦИЯ 2000 за журналистически следствия и за интернационалните й медийни планове.

В новия състав на Обществения съвет на БНР са още ректорът на НМА „ Проф. Панчо Владигеров” проф. доктор Сава Димитров, едно от ярките имена в историята на българското хорово изкуство Ваня Монева и Радина Велчева – създател на фондация „ Искам бебе “, притежател на „ Почетен знак на президента за извънреден принос и заслуги за одобряването и отбраната правата на децата в България, „ Жена на годината - 2010 “ в бранш „ Общество “, „ Достойните българи “ – на „ 24 часа “.

" На фона на динамично изменящата се обществено-политическа обстановка е от изключително значение БНР да има мощен и зает Обществен съвет, който да подкрепя осъществяването на публичните функционалности на медията, нейната значима роля да бъде източник на достоверна, цялостна и качествена информация, да бъде поръчител за свободата на словото. Вярвам, че тези ярки и мощни всяка в своята сфера персони ще допринесат за това ", аргументира предлагането си за членове на Обществен съвет на БНР генералният шеф Милен Митев.

Още информация за членовете на Обществения съвет:

Райна Константинова е измежду личностите, посветили цялата си професионална кариера на радиото като медия. От 2016 година до 2019 година е ръководител на Обществения съвет на БНР, а преди този момент - дълготраен шеф на департамент „ Радио “ на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), в който членуват 68 публични медийни организации от 56 страни. В БНР изминава пореден път на развиване като публицист, заместник-главен редактор и шеф на Радио България. От 1991 до 1995 година Райна Константинова заема длъжността заместник-генерален шеф на БНР. Носител на специфичната премия за повсеместен принос към публичното радио в Европа, присъдена ѝ през 2011 година от най-престижния медиен фестивал – При Европа и на Голямата премия „ Сирак Скитник “ на БНР.

Юлия Гигова е един от емблематичните гласове на публичната медия. Постъпила в радиото през 1977 година, тя стартира като нещатен помощник. След това е кореспондент и единствено след няколко години е една от водещите на „ Хоризонт преди всички “, „ Хоризонт до обед “, „ Разговор с вас “. В продължение на 7 години (от 1995 г.) е виновен редактор на утринната линия на стратегия „ Хоризонт “. Два следващи мандата от 2001 година е член на УС на БНР. През 2007 година става първият шеф на столичната стратегия на БНР „ Радио София “, добила известност измежду слушателите и професионалната общественост с новаторското си звучене.

Милена Димитрова е публицист с дейна 24-годишна процедура, притежател на доста влиятелни оценки, измежду които интернационалната годишна премия „ За по-добро съгласие в Югоизточна Европа” (2007 година, Виена), „ Златното перо “, повторен притежател е на годишната премия на Съюза на българските публицисти и наградата на USAID и КОАЛИЦИЯ 2000 за журналистически следствия и за интернационалните й медийни планове. Член е на Управителния съвет на SEEMO, Медийната организация за Югоизточна Европа със седалище във Виена.

До 2007 година е работила във вестниците „ 168 часа”, „ Труд”, „ Дебати”, „ Работническо дело” и в телевизионното предаване „ На чисто”, като в същото време е била и хоноруван учител в Софийския университет „ Св. Климент Охридски” (1994-2007) и в Американския университет в България (2004). Защитила е докторска дисертация по публицистика през 2002 година и е създател на 10 книги.

Петър Галев – публицист, магистър по здравен мениджмънт от МУ - София, магистър по български език и литература от СУ „ Св. Климент Охридски “. В продължение на 15 години (1992 - 2007 г.) работи като кореспондент, редактор, водещ и началник на новините, а от 2001 до 2007 година и като шеф на стратегия „ Хоризонт “ на БНР. 9 години програмен шеф на Health Media - първата здравна медийна група в България, издател на в. „ Животът през днешния ден “ (2008 - 2017 г.); здравното списание " Health.bg " ; интернет уеб страниците www.health.bg и www.jivotatdnes.bg. Три мандата член на Обществения съвет на Център „ Фонд за лекуване на деца “.

Проф. Сава Димитров е ректор на НМА „ Проф. Панчо Владигеров”. Завършва академията и специализира в Париж. Преподава кларинет и методика на преподаването по дървени духови принадлежности в НМА „ Проф. Панчо Владигеров” и в НМУ „ Любомир Пипков”. Доктор от 2007, доцент от 2010, професор от 2013 година От 2014 година е постоянен гост-професор в департамента по музика към Скопския университет. Има диплом за педагогичен достижения от Министерството на образованието, науката и младежта. Участва като член на жури на български и интернационалните състезания.

Бил е солист на Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на Българското национално радио, камерен отбор „ Софийски солисти”, оркестър „ Симфониета”, оркестър „ Оркестрал” и други

Автор е на книгите „ Българската кларинетна школа” (2007) и „ Пътят на кларинетиста” (2011).

Ваня Монева е измежду ярките имена в историята на българското хорово изкуство. Завършва с отличие ДМА „ Панчо Владигеров” в класа на проф. Васил Арнаудов, със компетентност „ Хорово дирижиране”, което слага началото на впечатляващия ѝ креативен път. Преди плана на живота ѝ – хорът „ Ваня Монева”, тя е основен живописен началник и диригент на „ Космически гласове от България”, „ Мистерия на българските гласове”, Женски национален хор при БНР, Представителен разбъркан хор „ Алеко Константинов”, Хор на софийските девойки, Представителен разбъркан хор „ Петко Стайнов” и хорова школа – гр. Казанлък, както и редица други хорови обединения в гр. София, Лом и Стара Загора. Работила е като музикален продуцент в Българското национално радио, където прави записи с артисти и инструменталисти, продуцира оркестъра за национална музика, провежда концерти, попълня и съхранява фонотеката на радиото. Носител е на редица влиятелни награди, измежду които: кристално огърлие на Съюза на българските музикални и танцови дейци, първа премия в отворената категория на Международния хоров конкурс „ Нека пеят народите” на Европейското радио (EBU), 2015г., „ Музикант на годината “ за 2014 в класацията на „ Алегро виваче” на БНР, „ Златна книга” за принос за развиването на българската просвета, 2011 година, „ Златно петолиние” от Съюза на българските композитори, 2005 година, специфична премия на „ Салон на изкуствата”, НДК, 2000 година

Радина Велчева – приключва „ Българска лингвистика “ в СУ „ Св. Кл. Охридски “, по-късно специализира „ Реклама и бизнескомуникации “ в УНСС. През 2013 година се дипломира в първата магистърска стратегия по „ Интегративна биоетика “ във Философския факултет на СУ.

От 1993 до 1995 година е водещ на „ Студентско радио Га-Га “ в БНР, стратегия „ Христо Ботев “. От 2000 до 2003 година е началник на отдел „ Спонсорство “ в Българска национална телевизия, а по-късно работи като медиен специалист в разнообразни рекламни и медийни организации.

През 2007 година основава фондация „ Искам бебе “ – неправителствена организация, работеща и до през днешния ден в отбрана правата на пациентите с репродуктивни проблеми. Била е член на Обществения съвет на Центъра за асистирана репродукция към Министерството на здравеопазването, както и на доста работни групи за майчино и детско опазване на здравето.

Носител на премиите: „ Почетен знак на президента за извънреден принос и заслуги за одобряването и отбраната правата на децата в България, „ Жена на годината - 2010 “ в бранш „ Общество “, „ Достойните българи “ – на „ 24 часа “ и др.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР