Четирима души ще бъдат изправени днес задочно пред съд в

...
Четирима души ще бъдат изправени днес задочно пред съд в
Коментари Харесай

В Амстердам започва делото за сваления над Украйна боинг

Четирима души ще бъдат изправени през днешния ден задочно пред съд в Нидерландия по обвиняване за убийството на 298 пасажери и екипаж на борда на малайзийски аероплан, свален с създадена в Русия ракета над Източна Украйна през юли 2014 година

Отломките от Боинг 777 на полет МН17 от Амстердам до Куала Лумпур паднаха на територия, следена от проруските сепаратисти.

Заповедите за арест бяха публикуван иминалата година против трима съветски и един украински жител. Те бяха посочени от взаимната проверяваща група, която години наред събира доказателства. Това са руснаците Сергей Дубински, Олег Пулатов и Игор Гиркин, както и украинецът Леонид Харченко. Всичките са заемали основни позиции в проруските отряди по това време. Нито един от тях не е физическият причинител на закононарушението, само че е взел участие в организирането и провеждането на офанзивата.

Гиркин бе " министър на защитата " на така наречен Донецка национална република. Дубински, Пулатов и Харченко бяха членове на сепаратисткото разузнаване.

Не се чака те персонално да се явят по време на чуванията в поставената под засилена защита правосъдна зала край амстердамското летище " Скипхол ". Процесът се води според холандското законодателство и в случай че те не се явят или не изпратят свои юристи, съдията може да реши той да продължи задочно.

Две седмици са планувани за чувания по предварителната фаза, която в забележителна степен е обвързвана с процедурни въпроси. Очаква се делото да продължи през цялата 2020 година, а най-вероятно и по-късно.

Четиримата може да бъдат упрекнати също в сдобиване с ракетната установка за да смъкват аероплан.

Русия непрестанно отхвърля да има каквото и да е общо с финансова или оръжейна помощ за сепаратистите. От Кремъл споделят, че няма да разясняват, до момента в който не видят по какъв начин се развива процесът и се съмняват в обективността му.

Премиерът Марк Рюте сподели в петък, че това е единствено една доста значима крачка към определяне на истината за нещастието и търсене на отговорност от отговорните. Разследването и на други лица продължава, добави той.

Това е най-голямото наказателно следствие в историята на Нидерландия и участниците в него изследваха десетки хиляди доказателства, в това число парчета, видео записи, диалози по мобилни телефони и радиостанции, сателитни и елементарни фотоси и изявления в обществени мрежи.

От подслушан диалог се чува, че двама от обвинените са били в контакт с Владислав Сурков - основният човек в Кремъл за събитията в Украйна след анексирането на Крим, както и със Сергей Аксьонов, назначеният от Русия водач на Крим.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Трагедията с малайзийския аероплан (109)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР