Четирима души са задържани за организирана престъпна група за разпространение

...
Четирима души са задържани за организирана престъпна група за разпространение
Коментари Харесай

Четирима са задържани за престъпна група за разпространение на наркотици

Четирима души са арестувани за проведена незаконна група за разпространяване на опиати, пренасяни от Доминикана, заяви през днешния ден на на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева.

„ Групата е набирала малоимотни лица, които е финансирала, с цел да пътуват през европейски страни за Доминикана. Там същите са били настанявани в хотелски жилища, в които са били държани към седмица. Поглъщали са капсули, съдържащи кокаин – приблизително сред 80 и 100 капсули по сред 8 и 13 грама според от пола на съответното муле. Същите лица са били превозени назад през европейски летища до Букурещ, където са били посрещани от член на групата и превозени в региона на Стара Загора и близките села, където са били настанявани в пространства, като са им били отнемани мобилните телефони и им е бил лимитиран контактът с външния свят, до момента в който дефикират опиата ", изясни Начева.

Тя посочи, че на всяко едно от тези лица е обезпечаван паспорт. „ В рамките на държавите-членки на Европейски Съюз, през които са пътували, те са употребявали персоналните си карти, а на границата с Доминикана са употребявали интернационалните паспорти. На тези лица са плащани суми от порядъка сред 3 и 5 хиляди лева за осъществените услуги. На 15 септември едно от лицата, погълнало подобен опиат, което чакахме да дойде, е било открито в Португалия, тъй като му е прилошало. Лицето е арестувано. То е било погълнало 99 капсули – близо кг кокаин. Този кокаин се е разпространявал на едро на територията на страната – в Габрово, Бургас, Варна, Пловдив, София и други градове ", изясни Начева. По думите й четири лица са упрекнати в проведена незаконна група, измежду които и една жена. „ Те са арестувани за 72 часа, като ще им бъде поискано и задържане под стража ", сподели още тя.

Едно от лицата, пренасящи опиати от Доминикана, е било погълнало 1,1 кг кокаин на капсули, описа шефът на ГДБОП основен комисар Ивайло Спиридонов. „ По канала сътрудниците от Стара Загора работят от края на предходната година, когато получиха оперативната информация. Тя гласи, че от България се изпращат лица – гълтачи, които посредством усвояване на капсули, цялостни с пресован кокаин, придвижват кокаин от Доминикана до България през разнообразни европейски страни. Началото на тази реализация беше лице, изпратено в Доминикана, с цел да погълне кокаин и да го придвижи до тук. То каца в Лисабон, само че там му става неприятно. С помощта на наши партньорски служби лицето е арестувано. Започна да дефекира такива капсули – към 90, като общото количество е 1,1 кг. кокаин ", сподели още Спиридонов и уточни, че това е методът на деяние.

„ Има и други лица, които са открити и които са арестувани по разнообразни сухопътни граници в Европа. Има формирано досъдебно произвеждане. На 15 септември вечерта предприехме работи по осъществяване на цялата група. На територията на Пловдив е арестувано лице от Стара Загора. Почти при всички арестувани лица бяха открити дребни количества опиати, много мобилни телефони и парични средства. На тези от тях, за които има задоволително доказателства, има обвинявания ", изясни Спиридонов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР