Четиридневното примирие във войната Израел-Хамас“ влезе в сила рано тази

...
Четиридневното примирие във войната Израел-Хамас“ влезе в сила рано тази
Коментари Харесай

Започна 4-дневното примирие във войната Израел-„Хамас“

Четиридневното помирение във войната Израел-„ Хамас “ влезе в действие рано тази заран, поставяйки началото на размяната на десетки заложници, държани от екстремисти в Газа, в подмяна на палестинци, затворени от Израел, предава „ Асошиейтед прес “.

Спирането на боевете дава обещание известно облекчение за 2,3-милионното население на Газа , което претърпя седмици на израелска бомбардировка , както и за фамилиите в Израел, страхуващи се за ориста на обичаните си хора, взети в плен по време на офанзивата на „ Хамас “ на 7 октомври, която провокира войната.

Прекратяването на огъня стартира в 07:00 часа сутринта локално време (05:00 GMT) и би трябвало да продължи най-малко четири дни. През този интервал ръководещата група „ Хамас “ в Газа даде обещание да освободи минимум 50 от към 240-те заложници, които тя и други екстремисти взеха на 7 октомври. „ Хамас “ съобщи, че Израел ще освободи 150 палестински пандизчии . Споразумението също по този начин планува повече помощ за постигане до южната част на Газа, където палестинците са изправени пред сериозен дефицит на храна, вода, медикаменти и електричество.

Малко откакто прекратяването на огъня влезе в действие, четири цистерни с гориво и четири цистерни с газ за готвене са влезнали в Ивицата Газа през египетския контролно-пропускателен пункт „ Рафа “, съобщи още Израел. По време на прекратяването на огъня Израел се съгласи да позволи доставката на 130 000 литра (34 342 галона) гориво дневно , почти двойно повече от позволеното преди този момент, само че въпреки всичко едвам дребна част от прогнозните ежедневни потребности на Газа от повече от 1 милион литра.

През по-голямата част от последните седем седмици на война Израел беше забранил влизането на гориво в Газа , потвърждавайки, че то може да бъде употребявано от „ Хамас “ за военни цели . Хуманитарните организации на Организация на обединените нации се опълчиха на сходни изказвания, заявявайки, че доставките на гориво са строго следени и незабавно нужни за попречване на филантропична злополука . Горивото е належащо за работа на генератори, които зареждат уреди за филтриране на вода, лечебни заведения, телекомуникационни мрежи и друга сериозна инфраструктура.

Първите 50 заложници, освободени според съглашението, са израелски жители, в това число някои, които имат второ поданство, съгласно чиновник на „ Хамас “, който приказва при изискване за анонимност, защото не е акредитиран да разисква детайлностите с медиите.

Официалният представител не пожела да разяснява известията в медиите, че „ Хамас “ също се е съгласил да освободи лица, които не са израелци, в това число 23 тайландски жители. Външният министър на Тайланд съобщи пред кореспонденти в Банкок, че към момента не е съумял да удостовери отчетите.

И двете страни първо ще освободят дамите и децата . Израел посочи, че примирието ще бъде удължено с спомагателен ден за всеки спомагателни 10 освободени заложници.

Споразумението за помирение и освобождение на заложници беше реализирано в седмици на интензивни непреки договаряния , като Катар, Съединените щати и Египет бяха медиатори сред двете страни в спора. Ако се задържи това помирение, протичащото се ще означи първото доста спиране на сраженията, откогато Израел разгласи война на „ Хамас “ преди седем седмици.

Споразумението разсъни очаквания за вероятно преустановяване на войната , която изравни големи елементи от Газа, подхрани вълна от принуждение в окупирания Западен бряг и разпали страхове от по-широк пожар в Близкия изток. Израел се опълчи на сходни спекулации, заявявайки, че е решен да възобнови огромната си атака , откакто примирието завърши.

Първата група от 13 дами и деца, арестувани от „ Хамас “, ще бъдат освободени в петък следобяд, съгласно Маджед ал-Ансари, представител на катарското външно министерство. За всеки освободен пленник би трябвало да бъдат освободени трима палестински пандизчии , също дами и малолетни. Министерството на правораздаването на Израел разгласява лист с 300 пандизчии, които дават отговор на изискванията за освобождение, основно младежи, арестувани през миналата година за мятане на камъни и други дребни нарушавания.

Връщането на заложниците може да повдигне настроението в Израел, където тежкото им състояние обхвана страната. Семействата на заложниците проведоха всеобщи демонстрации, с цел да притиснат държавното управление да ги върне вкъщи. Кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху заяви, че е уведомил фамилиите на заложниците, посочени за освобождение в петък.

Отделно израелските военни хвърлиха листовки над южната част на Газа, предупреждавайки стотици хиляди разселени палестинци , потърсили леговище там, да не се пробват да се върнат в домовете си в северната половина на територията, което се явява фокусът на сухопътната атака на Израел. Израел съобщи, че ще блокира опитите за завръщане. Въпреки предизвестието стотици палестинци бяха видяни да вървят на север в петък.

Северната граница на Израел с Ливан беше спокойна в петък, ден откакто ливанската войнствена формация Хизбула , съдружник на „ Хамас “ , извърши най-големия брой офанзиви за един ден от началото на боевете там на 8 октомври. Хизбула не е страна по съглашението за преустановяване на огъня, само че се очакваше да спре офанзивите си.

Войната избухна, когато няколко хиляди бойци на „ Хамас “ нахлуха в Южен Израел , убивайки минимум 1200 души , най-вече цивилни , и взеха голям брой заложници, в това число бебета, дами и възрастни хора, както и бойци. Очаква се „ Хамас “ да изиска огромен брой високопоставени пандизчии в подмяна на бойци.

Израелската бомбардировка , която към този момент е в седмата си седмица, е умъртвила повече от 13 300 палестинци, съгласно Министерството на здравеопазването в ръководената от „ Хамас “ Газа, което възобнови подробното си броене на жертвите в Газа от войната. Министерството спря да разгласява броя на жертвите от 11 ноември, заявявайки, че е изгубило способността да го прави заради колапса на здравната система на север .

Новите цифри не са изцяло справедливи, само че дамите и малолетните съставляват на процедура към две трети от смъртните случаи. Цифрите не включват обновени цифри от лечебните заведения на север. Министерството акцентира, че към 6000 души са оповестени за изчезнали, като има опасения, че са затрупани под руините. Министерството не прави разлика сред цивилни и екстремисти в броя на починалите . Израел твърди, че е умъртвил хиляди бойци на „ Хамас “, без да показва доказателства за това.

Израел продължи да нанася удари по цели през цялата нощ преди примирието и също по този начин унищожи сектори от тунели и редица тунелни шахти в региона на болница Шифа, най-голямата в Газа, споделиха военните. По-рано тази седмица Израел сподели тунел и стаи, за които военни чиновници споделиха, че са главно укритие на „ Хамас “ под Шифа. „ Хамас “ и болничният личен състав отхвърлят израелските обвинявания, че Шифа е била употребена като команден център на бойците .

Бенямин Нетаняху даде обещание да продължи войната след приключването на примирието, с цел да унищожи военния потенциал на „ Хамас “, да постави завършек на 16-годишното му ръководство в Газа и да върне всички към 240 пленници, държани в Газа от „ Хамас “ и други групировки.

„ Ще продължим, до момента в който не реализираме всичките си цели “ , безапелационен беше Нетаняху, добавяйки, че е предал същото известие в телефонен диалог на президента на Съединени американски щати Джо Байдън . Вашингтон даде необятна военна и дипломатическа поддръжка на Израел от началото на войната.

Според медийна информация израелският министър на защитата Йоав Галант е споделил на войските в четвъртък, че отдихът им ще бъде къс и че войната ще продължи с висока активност най-малко още два месеца .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР