Четири законопроекта, внесени от управляващата проевропейска коалиция в Полша за

...
Четири законопроекта, внесени от управляващата проевропейска коалиция в Полша за
Коментари Харесай

Полша направи първа стъпка към либерализиране на абортите, но ще има проблем с президента Дуда

Четири законопроекта, импортирани от ръководещата проевропейска коалиция в Полша за либерализиране на закона за абортите, минаха първото затруднение в Народното събрание, откакто депутатите отхвърлиха предложенията за отменяне на промените на първо четене, съобщи Агенция Франс Прес.

Алиансът от проевропейски партии пристигна на власт през октомври с обещанието да легализира абортите, които понастоящем са позволени единствено в случай че бременността е резултат от полово принуждение или блудничество, или в случай че заплашват живота или здравето на майката.

" Ние държим на думата си! Парламентът ще продължи да работи по всички планове за правото на аборт ", съобщи в обществените мрежи след гласуването в благочестиво-католическата страна фракцията на Гражданската коалиция на министър-председателя Доналд Туск.

Законопроектите, целящи да дават на дамите повече репродуктивни права, би трябвало да бъдат изпратени на специфична парламентарна комисия.

Но даже и Народното събрание да утвърди промените, президентът Анджей Дуда, закостенял католик, съдружник на дясната опозиционна партия „ Право и Справедливост “ (ПиС), надали ще ги подпише като закон.

Правителственият алианс, формиран от Гражданската коалиция на Туск и младшите сътрудници " Трети път " и " Левите ", не разполага с нужното болшинство от три пети, с цел да отхвърли президентското несъгласие.

В случай на опълчване алиансът може да се наложи да изчака до президентските избори следващата година, надявайки се Дуда да бъде свален от демократичен претендент.

" Бих желала тази комисия да приключи работата си преди президентските избори ", съобщи пред кореспонденти след гласуването Наталия Брониарчик от нестопанската организация " Abortion Dream Team ".

" Имам доста сериозен въпрос към всички претенденти за президент: какво ще извършите със законопроекта, който ще излезе от тази комисия? ", добави тя.

Според изследване на публичното мнение, извършено от Ipsos, 35 % от поляците поддържат разрешаването на абортите до 12-ата седмица от бременността, до момента в който 14 % са декларирали, че ще запазят сегашните правила.

23% желаят референдум за либерализиране на закона за абортите - решение, подкрепяно от " Третия път ", само че остро подложено на критика от деятелите за правата на дамите. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР