Четири нови огнища на Африканска чума по свинете (АЧС) констатира

...
Четири нови огнища на Африканска чума по свинете (АЧС) констатира
Коментари Харесай

Откриха африканска чума във ферма с 40 000 свине

Четири нови огнища на Африканска чума по свинете (АЧС) установи Българската организация по сигурност на храните (БАБХ). Положителните резултати от пробите са доказани днес от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София, оповестиха ог пресцентъра на БАБХ.
Едно от тях е индустриална плантация в с. Брестак, общ. Вълчи дол, обл. Варна. В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 39 656 прасета.
Пробите са изследвани като въздържан контрол въз основа на огнището в " Тетрахиб " АД, с. Никола Козлево, обл. Шумен. При откриването на огнището стана ясно, че активност на обекта е угояване на прасета.
БАБХ прави следене на придвижването на животните от и към засегнатия животновъден обект за минимум 35 дни, предхождащи датата на потвърждаване на болестта на прасетата. Част от свинете в Никола Козлево са пристигнали от обекта в с. Брестак, което наложи да бъде неразрешено придвижването на животни от свинекомплекса и вземането на проби за АЧС.
Определена е трикилометрова защитна зона към огнището, в която влизат селата Брестак и Генерал Киселово, общ. Вълчи дол, обл. Варна. Определена е и десеткилометрова следена зона.
Ново огнище е записано в обект за развъждане на източнобалкански прасета в с. Веселиново, общ. Смядово, обл. Шумен. В обекта се отглеждат 125 свине. Землищата на две села Веселиново и Александрово в община Смядово, обл. Шумен попадат в защитната зона с радиус 3 км.
Друго огнище е установено във фамилна плантация вид " А " с. Гергини, общ. Габрово, обл. Габрово. Там се отглеждат 29 свине. В трикилометровата защитна зона влизат с. Гергини, с. Гарван, с. Пейовци, с. Николчовци, с. Рачевци, с. Поповци, с. Чавеи, с. Янковци, с. Милковци, с. Враниловци, с. Стоевци, с. Трънито и с. Пецовци, общ. Габрово, обл. Габрово.
От вируса на АЧС е наранено и персонално стопанство вид " заден двор " в с. Боров дол, общ. Твърдица, обл. Сливен. Огнището е доказано вследствие на подаден сигнал в ОДБХ Сливен за болни два броя прасета. Определени са 3 км защитна зона, към огнището и 10 км следена зона.
Предприети са ограничения за надзор и очистване на болестта според разпоредбите на европейското и националното законодателство и Плана за незабавни дейности при надзор на АЧС.
Предстои умъртвяване по човечен метод и неутрализиране на всички инфектирани и контактни прасета в засегнатите обекти, при съблюдаване на нормативните условия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР