Четири фактури с плащания към Винтерсхал Румъния, гръцката Митилинеос и

...
Четири фактури с плащания към Винтерсхал Румъния, гръцката Митилинеос и
Коментари Харесай

Делян Добрев обяви 200 млн. евро щети от сделки на Булгаргаз

Четири фактури с заплащания към " Винтерсхал Румъния ", гръцката " Митилинеос " и българските търговци " Акспо Енерджи " и " МЕТ Енерджи ", където работеше сегашният началник на " Булгаргаз ", разгласява във фейсбук страницата си някогашният енергиен министър и народен представител от ГЕРБ Делян Добрев в сряда. Преди това пред публицисти във Варна той сподели документите, които по думите му опровергават предходното ръководство на " Продължаваме промяната ", че не е купувало съветски газ от медиатори.

Добрев от седмици твърди за такива покупко-продажби, а преди ден някогашният вицепремиер, финансов министър и съпредседател на " Продължаваме промяната " Асен Василев уточни пред бТВ, че той не знае да има такива покупки и прикани Добрев да покаже документите за тях. Точно това и направи представителят на ГЕРБ при първата удала му се опция.

" Единственото, за което би трябвало да мислят Киро и Асен е по какъв начин да отърват пандиза. В последните 3 месеца са ощетили страната с 200 млн евро единствено от газа. Газът е напълно съветски, само че по-скъп с 30% поради медиаторите. Нито една молекула американски газ не е пристигнала в България досега. Двата танкера ги продадоха в Турция/Гърция и купиха съветски газ от медиаторите. Газът си е 100% съветски. Диверсифицираха само паричните потоци. " Промяната " ни цакат с 30% над цената и пълнят офшорки ", написа Делян Добрев във Facebook и разгласява четирите фактури.



Преди това във Варна той съобщи, че у нас няма фактура от снабдител на американски газ. По думите му, като изключим азерския, 100 % от останалия газ постъпващ в България е съветски. " В страната ни не е пристигнала нито една молекула американски газ ", уточни Добрев.



Той още веднъж повтори тезата си, че даже и да дойдат седем танкера с полутечен газ от Съединени американски щати, те няма да са задоволителни за българската стопанска система и дефицитът ще е към една трета от нужните количества за страната.

Добрев подлага на критика и образувания от служебния кабинет спешен щаб за решение на проблемите с газовите доставки, че седем дни след основаването му още няма оповестени решения или подхванати някакви стъпки в тази посока. Той изрази опасения, че бездействието може да продължи до изборите, като в това време се кърпи ситуацията, с цел да се трансферира казусът по-късно на новите ръководещи.

Делян Добрев разяснява и думите на Асен Василев от предходния ден, че България има доста положителни шансове да завоюва арбитражно дело против " Газпром " поради прекратените на 26 април доставки, поради отхвърли на " Булгаргаз " да открие сметка в рубли според указа на съветския президент Владимир Путин.

Според него ще е доста мъчно за страната ни да потвърди, че не приема указа на президента Владимир Путин като форсмажорно събитие за компанията, до момента в който страни като Италия, Австрия, Германия го одобряват.

Ако в България правораздаването си свърши работа, единственото за което би трябвало да се тормозят в бъдеще Кирил Петков и Асен Василев, е по какъв начин да избегнат влизането в пандиза за това, което направиха, изключително в областта на енергетиката, сподели още Добрев. И добави, че съгласно него шефът на " Булгаргаз " в някакъв миг ще каже истината, че не е желал да купува от медиатори, само че са го предиздвикали.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР