Честванията на Шипка са вековна традиция, тук се ражда Свободна

...
Честванията на Шипка са вековна традиция, тук се ражда Свободна
Коментари Харесай

Радев от Шипка: Мафията се опитва да вкара България в глух коловоз

" Честванията на Шипка са вековна традиция, тук се ражда Свободна България. Държавният глава постоянно е бил патрон на тези празнувания. Днес те се провеждат по гражданска самодейност без никакви партийни цветове. повториха срамният сюжет от 3 март , когато всички планувани празнувания в столицата и страната бяха позволени и се организираха, а задачата беше президентът да не се качи на Шипка и да не приказва. Ако бяха толкоз загрижени за здравето на хората, властта нямаше да организира свето всеобщо партийно скупчване преди няколко седмици “.
Това сподели президентът на Паметника на свободата на връх Шипка, където се причисли към отдаващите респект по.
Вчера от ГЕРБ-Габрово беше публикувано писмо до медиите, в което те показват, че чакат политизиране на празника и приканват членовете на партията да не се поддават на провокации, заяви го БНР. В сигнала си те показват, че зад организацията на тържествата, се прикрива опит за агитация от страна на Българска социалистическа партия и осъществяване на политически и партийни цели. Причината - партията осигурявала автобусен превоз до Шипка, а там щял да участва и президента Румен Радев. По думите им това ще дапревърне честванията в " партийно сборище ". Още тогава им отговори основателят на честването - локалният предприемач и ротарианец Кольо Йорджев, още веднъж представен от БНР, който уточни, че с организацията на всеобщите тържества са се заели „ Ротари “ - клубове от цялата страна с родолюбиви подбуди. По думите на Кольо Йорджев ротарианците са се заели с организацията на тържествата, откакто държавната и локалната власт, обединени в Инициативен комитет, отменили честванията поради епидемиологичната конюнктура.

" На някои очевидно им харесва да не разрешават събирането на свободни хора, само че това няма да се получи. Всеки български жител има право да изрази своята свободна воля да уважи този празник ", добави той.
" Пътят към конституционни промени минава през незабавната оставка на държавното управление и основния прокурор, саморазпускане на Народното събрание и предварителни избори ", сподели още Радев.
Според него предложенията за промени в Конституцията целят само печелене на време и бетониране на статуквото.
" Мафията се пробва да вкара България в ням коловоз. Опитва се да скрие корупцията, чекмеджетата, записите, беззаконията, рекета зад необразованите брътвежи за нова конституция. Днешният парламент е дискредитиран, изгубил е към този момент и легитимност, и достолепие. Виждате по какъв начин партии сменят позициите си за 24 часа. Единственото правилно решение това е саморазпускане на това ", безапелационен е президентът.
Той отговори, че е чел плана за нова на, само че няма да попадне, а поучава и всички българи, специалисти и политолози - да не " попадат в клопката на Борисов " .
" Всичко това е за да има спор, да се печели време, и задачата е и персоналното избавление на министър-председателя за сметка на обществото. Ще има такива диспути, те би трябвало да се проведат, само че след оставки, сподели още той.
Радев счита, че радикалното говорене сплотява хората против мафията. " Трябва да спрем мафията ", заключи Радев.

Малко по-късно по време на формалната му тирада пред събралите се на връх Шипка президентът сподели:
" Родината възкръсна на картата на Европа с помощта на успеха на Русия над Османската империя. Но точно тук, в августовския задух на 1877 година нашите опълченци потвърдиха, че народът ни заслужава свободата си.

„ Шепата спартанци “, които ще отрежат пътя на аскера към Северна България, са наши сънародници от Русия, днешна Украйна и Молдова, от Румъния и Сърбия. Хъшове, бежанци от въстанията и емигранти от поробена България. Някои даже не са виждали Родината, за която ще дадат живота си.

Тези поборници за свободата не се питаха дали има смисъл да се борят?

Те не се убеждаваха един другиго, че всяко изпитание е обречено, както постоянно вършим през днешния ден.

Тях не ги блазнеше удобството да бъдат фенове на националната история. Да изчакат събитията. Да четат вестници и да спорят в кръчми и кафенета.

Пет века не изтриха тяхното самочувствие на почтени българи и те не чакаха да чуят какво мислят Великите сили за свободата българска. Нито разчитаха на тях.

Те не се надяваха на никакви привилегии и облаги, а някои доживяха дните си в бедност.

Вековете на робството не угасиха вярата им, че е допустима свободна и обективна България.

 Румен Радев назова премиера Борисов невнятен Румен Радев назова премиера Борисов " невнятен "
„ Председателят на Народното събрание не направи нищо, с цел да отбрани персоналното си достолепие. А българският парламент е бил ръководен от лич...
Нашите опълченци не се криеха зад тила на могъщата войска на Царя Освободител, в очакване тя да донесе тяхната независимост. По тези скали, по тези урви, те водиха война и умираха, отдавайки живота си, само че в никакъв случай не се предадоха. Воюваха и умираха, с цел да потвърдят, че народът ни е заслужен за свободата и заплатиха с живота си за тази независимост.

С този непреклонен дух, с тази религия в личните сили, с това единство в делото опълченци и възрожденци възкресиха Отечеството.

С този дух, религия и единство ще успеем и всички ние, техните потомци, които през днешния ден се борим за една свободна и обективна България! "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР