Честваме един от най-важните български светци, имен ден имат… Той

...
Честваме един от най-важните български светци, имен ден имат… Той
Коментари Харесай

Честваме един от най-важните български светци, имен ден имат…


Честваме един от най-важните български светци, имен ден имат… Той е измежду основоположниците на Преславската книжовна школа и евентуално е взел участие в основаването на кирилицата.

На 20 юни Българската православна черква празнува паметта на свети преподобни Наум Охридски, именуван още Преславски.

Той евентуално бил българин от благороден жанр, само че по заповед на княз Борис I Михаил станал възпитаник на равноапостолите Кирил и Методий.

Заедно с Климент и други българи следвал основателите на първата славянска писменост – глаголицата и им помагал в разпространението на християнството.
На този ден имен ден честват: Бисер, Бисера, Наум. Името Наум идва от иврит – „ נַחוּם ” и значи „ утешител ”.
Участвал в тяхната задача във Великоморавия, а през 868 година бил ръкоположен в Рим с християнското име Наум.

След гибелта на Методий през 885 година и гоненията против учениците му от немските католически епископи, през 886 година Наум и Климент се върнали в България.

Наум е измежду основоположниците на Преславската книжовна школа и евентуално е взел участие в основаването на кирилицата, като в началото работил в остарялата българска столица Плиска. След като Климент Охридски бил назначен за свещеник на Дрембица през 893 година, Наум траял работата му в Охридската книжовна школа. През този интервал той основал манастир на Охридското езеро, който по-късно е наименуван на него.
Преподобни Наум Охридски умрял на 23 декември 910 година. 
Но вероятно, тъй като тогава е зимно време, а освен това и Коледен пост, още преди османското настъпление, Охридската архиепископия, закрита като независима през 1767 година, открила 20 юни като ден за по-тържествено честване на неговата памет.

Смята се, че мощите на преподобни Наум, които се намират в едноименния манастир край Охридското езеро, са източник на изцерения.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР