Често се твърди, че ако се опитвате да отслабнете, едно

...
Често се твърди, че ако се опитвате да отслабнете, едно
Коментари Харесай

Водата и отслабването: Истината зад мита

Често се твърди, че в случай че се пробвате да отслабнете, едно от нещата, които би трябвало да вършиме, е да пиете доста вода. Някои препоръки в интернет сочат, че би трябвало да консумирате около 4,5 литра вода дневно, което се равнява на един галон. Масово разбиране е, че тя спомага за изгарянето на калориите и понижава апетита, което от своя страна води до загуба на тегло.

На всички ни се желае отслабването да е толкоз елементарно, само че за жалост има малко доказателства в поддръжка на това изказване.

Мит 1: Водата оказва помощ за изгарянето на калории

Проучване, извършено измежду 14 младежи, открило, че приема на 500 мл. вода усилва енергийния разход неподвижен (количеството калории, които тялото ни изгаря преди физическо натоварване) с към 24%.

Това може да звучи отлично, само че този резултат е продължава само час. За един средностатистически възрастен човек с тегло 70 кг, той би изразходвал единствено 20 спомагателни калории, равняващи се на четвърт бисквита, за всеки 500 мл. вода, които е изпил.

В друго проучване, извършено измежду осем млади възрастни, се следи нарастване на разхода на сила единствено когато водата е била студена - регистрирано е доста непретенциозно нарастване на изгорените калории - с 4%.

Това може да се дължи на обстоятелството, че организмът би трябвало да изразходва повече сила, с цел да доближи температурата на водата до телесната. Или че е нужна повече сила, с цел да се филтрира увеличеният размер течност през бъбреците. Отново, този резултат се следи единствено за към час, написа изданието Science Alert.

Консумирането на допълнителни 1,5 литра вода дневно, би ви икономисало по-малко калории, в сравнение с се съдържат в една филийка самун, показват учените.

Мит 2: Водата, консумирана по време на хранене понижава апетита

Това изказване още веднъж наподобява рационално, защото, в случай че стомахът ви е най-малко частично цялостен с вода, има по-малко място за храна и в последна сметка ядете по-малко.

Редица изследвания фактически удостоверяват това, изключително тези, извършени при хора на междинна възраст. Това е и повода тези, които не се усещат добре или имат слаб вкус, да не пият вода преди хранене, защото това може да докара до недохранване.

Проучване демонстрира, че хората приблизително са свалили 2 кг. за интервал от 12 седмици, когато са пили вода преди хранене, спрямо хора, които не са пили вода по време на хранене.

От друга страна, по-младите участници, които са били на възраст сред 21 и 35 година,  не са отслабнали, без значение дали са пили вода преди хранене или не.

" При изследването не е употребявано заслепяване (при което информацията, която може да повлияе на участниците, се укрива до привършване на експеримента), което значи, че участниците може да са осъзнали за какво пият вода преди хранене. Възможно е това да е предиздвикало някои от тях целенасочено да трансформират количеството на храната си с вярата, че по този начин ще подпомогнат отслабването си ", изяснява експерт.

Does Drinking Lots of Water Help You Lose Weight? An Expert Explains.

— Alan Nishihara (@Alan_Nishihara)
Друго предизвикателство при огромна част от този тип проучвания е, че те се концентрират единствено върху това дали участниците ядат по-малко единствено по време на едно от дневните си хранения, откакто са пили вода. Въпреки че това може да подскаже капацитет за понижаване на тежестта, има доста малко качествени доказателства, които демонстрират, че намаляването на апетита като цяло води до понижаване на тежестта с течение на времето, коментират учени. 

Според тях, това се дължи на биологичния блян на тялото ни да поддържа размера си. Именно заради тази причина в Европа не могат да се вършат законни изказвания за храни, които спомагат за загубата на тегло.

Водата може да има прочут резултат за понижаване на апетита, само че тя не води до дълготрайна смяна на тежестта, безапелационни са специалистите. 

Само водата не е задоволителна

Има много добър мотив, заради който водата сама по себе си не е ефикасна при регулирането на апетита. Ако беше по този начин, праисторическите хора може би са щели да гладуват.

Апетитът и възприятието за задоволеност не са изцяло съгласувани с опцията да отслабнете. Те просто могат да бъдат потребна насочна точка, написа изданието. 

Част от това, което ни оказва помощ да се усещаме сити, е стомахът ни. Когато храната попадне в него, тя задейства рецептори за разпъване, които от своя страна водят до освобождение на хормони, които ни споделят, че сме сити.

Водата е течност, тя бързо се изхвърля от стомаха ни, което значи, че в действителност не ни засища. Още по-интересно е, че заради формата на стомаха течностите могат да заобиколят полутвърдото наличие на храната, която се смила в долната част на стомаха. Това значи, че водата може бързо да се изхвърли от стомаха. 

Ако се пробвате да ядете по-малко и да отслабнете, пиенето на прекалено количество вода може да не е по никакъв начин  добро решение. Има доказателства, че когато водата се смесва с други субстанции, като фибри - супи или зеленчукови сосове, това може да забави скоростта, с която стомахът се изпразва, което значи, че се чувствате сити по-дълго.

Водата може и да не ви помогне да отслабнете непосредствено, но тя въпреки всичко може да помогне в битката с непотребните килограми, като се има поради, че е най-здравословната напитка, която можем да консумираме. Замяната на висококалорични питиета като газирано и алкохол с вода може да бъде елементарен метод за понижаване на калориите, които консумирате всекидневно, което от своя страна ще спомогне за понижаване на телесното тегло.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР