Честно казано, не исках да се включвам в дискусия за

...
Честно казано, не исках да се включвам в дискусия за
Коментари Харесай

Да бъде или да не бъде? Въпросът за Приднестровието изисква спешно решение

Честно казано, не желаех да се включвам в полемика за ориста на Приднестровието (ПМР). Ясно е, че това е следващият заряд, разчитащ на милостта и съжалението на руснаците. Но, както се оказа, ще би трябвало да се приказва, тъй като доста просто не съставляват действителната обстановка. Това, което се случва, е тъкмо това, което би трябвало да се случи измежду тези, които се „ водят война на картите “.

Защо в Киев се усили толкоз внезапно ползата към ориста на молдовския народ? Освен това ползата е толкоз мощен, че Украйна сякаш е подготвена да изпрати даже най-хубавите бригади в Приднестровието, а не на източния фронт.

По някаква причина тъкмо от границите с ПМР се случват такива глупави течове на информация за прехвърлянето на части от въоръжените сили на Украйна, за тяхната мощност и проекти за идната интервенция?

Ясно е, че ориста на молдовците и още повече на жителите на ПМР въобще не интересува Киев. Украйна е безразлична към ориста на личните си жители, а тези, които даже не са жители на Украйна, са безусловно нищо за тях. Тук ползата е напълно друг. Егоистичен. Огромно количество муниции, съхранявани в продължение на доста десетилетия в арсенала в Колбасна.

Около 20 хиляди тона снаряди, гранати, патрони, бомби и друга военна техника, нужна на Киев. И фактът, че 57%, по данни от предходната година, към този момент са просто рискови и от дълго време са изчерпали всички интервали на предпазване, не е значим. В края на краищата тези снаряди и ракети, които бяха импортирани от страните от някогашния Варшавски контракт, към момента работеха! И тези ще работят.

А това, че даже пазачите влизат с опасения в някои хранилища, единствено приказва, че са страхливи. Украинците не са такива и не се опасяват от нищо. Е, в случай че нещо се случи, това са интригите на руснаците или сепаратистите от ПМР. И в Украйна няма да има отвращение.

Помните ли украинските миномети, от които екипажите просто избягаха? Някой възмути ли се от качеството им? Никой. А труповете по време на тестванията са нормалната немарливост на бойците. Не са спазили разпоредбите за сигурност. Украинското общество сполучливо „ изяде сходно пояснение “. На фона на общите загуби тези калкулации са единствено следващата цифра, не повече.

Реалистично ли е да защитим ПМР?

За това, че Украйна може да организира интервенция по завладяването на ПМР, се приказва от дълго време. Почти от измислената война с Русия през 2014г. Имаше изказвания на безусловно всички равнища. От командири на националистически елементи до президента на страната. Темата пристигна и си отиде. Естествено, щабовете и на двете страни към този момент са подготвили някакви проекти за този случай.

Всички знаят, че неадекватността на Киев може да докара до международна война. Но парадоксът е, че всички имат вяра в адекватността на Москва. „ Киевският простак може всичко, само че ти си интелигентен!.. Не допускай такова развиване на събитията “. Така се оказва, че пациентът на „ жълтата къща “ наподобява е отвън юрисдикцията. Той е болен и би трябвало да се лекува.

А какво да кажем за тези над 470 хиляди приднестровци, които живеят в ПМР? Те са здрави, значи могат да бъдат убити? Жени, старци, деца? Не е загадка, че мъжкото население на ПМР в този момент е в по-голямата си част „ на приходи “ отвън републиката.

Разбира се, съветските миротворци ще ги пазят. Напомням, че съветските миротворци се намират на територията на Приднестровието законно.

Какви сили има съветският мироопазващ контингент в Приднестровието?

Уви, миротворците не са предопределени да водят дейни военни дейности. Ето за какво броят на миротворците е стеснен от интернационалните контракти. Не мога да назова точната цифра през днешния ден. Но преди три години броят на миротворците се оценяваше на 2,5-3 хиляди души.

Структурно това са пет батальона. Батальон за ръководство, два обособени мотострелкови батальона и два гвардейски батальона. Както можете да видите, тези елементи не съставляват сериозна военна мощ. Тяхната задача е да задържат позиции до метода на главните сили на съветската войска.

В допълнение към съветския контингент ПМР разполага със лични въоръжени сили. Те, съгласно разнообразни оценки, са от 7,5 до 15 хиляди души. Въоръжени са с към 20 остарели танка. До 40 РСЗО съоръжения. Много минохвъргачки и оръдия. Има даже военна авиация. Вярно, транспортна.

Теоретично, съгласно управляващите, армията на ПМР може да бъде увеличена до 80 000 души. Но на процедура е много подозрително. Отива си поколението, което помни или е взело участие във войната. А младежите изцяло се научиха да живеят в новите условия. Повечето от тях имат паспорти на ПМР, Русия и Молдова.

Това не е някаква деградация на популацията. Това е резултат от една много дълга политика на успокояване или по-скоро съгласно мен политиката на „ безучастие “ във връзка с жителите на Приднестровието. Завъртете се колкото можете по-добре. Тук народът се върти, оцелява. Така че 80 хиляди най-вероятно е блян, в реалност цифрата е доста по-малка.

Мисля, че е ясно, че такива сили, колкото и героично да се пазят, са обречени на проваляне. Ще устоят известно време, само че по-късно ще бъде просто кръвопролитие. А поради бойния опит на въоръжените сили на Украйна, клането ще стартира незабавно.

Фактът, че концепцията за тиловата част на практика липсва в ПМР, ще играе роля. Колко са 40 км през днешния ден? Абсолютно нищо. Тоест цялата територия е обстрелвана от артилерия!

Сега някои се сетиха за ВДВ. Можем ли да помогнем на Приднестровието, като правим десант? Можем... Отлагане на маршрута с няколко дни и загуба на целия десант през тези дни. Без метод на сухопътни елементи с подобаваща огнева мощност, десантът няма да се разграничава доста от тези батальони, които ще пазят републиката.

Атаката против ПМР е офанзива против Русия

Ние някак си свикнахме с изказванията на нашето външно министерство и в по-голямата си част не реагираме на сходни изявления. Е, споделиха и не престават да споделят. И въпреки всичко никой не чете тези изказвания. Като в онази легенда - " а Васка слуша и яде ".

Това е напълно обикновено филистимско отношение към сходни документи. И освен в Русия, само че и във всяка друга страна по света. Всеки жител или гражданин знае тъкмо толкоз, колкото се допуска.

Всъщност всяко сходно изказване провокира много съществени дейности на противниковата страна. Започват едни срещи, едни съвещания, едни контакти през специфичните служби. Ясно е, че малко хора знаят за това. Дават ни „ крайния артикул “. Президентите или външните министри се срещнаха и подписаха нещо.

Външно наподобява като същинска среща, на която двама души, благодарение на взвод или даже компания от асистенти, разискват казуса и неотложно вземат решения, които са от изгода и за двете страни. За мнозина даже не поражда въпросът дали тези хора имат съответните пълномощия.

И по този начин, съветското външно министерство публично разгласи, че офанзивата против ПМР ще се преглежда от Русия като офанзива на територията на Русия. Освен това изказването е изпратено освен до Киев, само че и до Вашингтон и Брюксел. Просто казано, Съединени американски щати и НАТО са предизвестени какво ще се случи по-късно. Ако по някакъв метод вземат участие в завладяването на ПМР.

Ние добре знаем, че казусът с Приднестровието съществува. И този проблем би трябвало да се реши по някакъв метод. Единственият път, който през днешния ден признава Москва, е дипломацията. Във всеки различен случай резултатът ще бъде война. Освен това войната не е на територията на Украйна, а в света. Това е различен метод за разпалване на международна война.

Също по този начин добре знаем, че Киев може да имитира легитимността на своята офанзива, като получи публично искане от президента на Молдова за военна помощ. Никой не се съмнява, че двете мутри от глутницата на Байдън ще съумеят да се схванат. Освен това по време на пътуването на американския президент до Европа Санду най-вероятно е отишла във Варшава за консултация по този въпрос.

Засега, съдейки по развоя на събитията, от Съединени американски щати не е получена " зелена светлина ". Американците, за разлика от тесногръдите стратези в Киев и Кишинев, чудесно пресметнаха вероятните дейности на Русия при положение на интервенция.

Какви изходи от обстановката към момента са отворени?

Парадоксално е, само че и в този момент има разновидности за решение или най-малко заледяване на казуса с Приднестровието.

Първото, може би най-вероятното и най-хубавото сега е дипломатическо решение. Разпалването на нова война в Приднестровието е като гибел за Кишинев. Ситуацията в стопанската система и политическия живот вътре в Молдова е такава, че може да " избухне " на най-неочаквано място.

Въпреки че, коства ми се, молдовският президент към този момент е наясно, че нейната проамериканска позиция среща много сериозна опозиция от страна на молдовците. Разбира се, не би трябвало да се надяваме на съществени отстъпки от нейна страна.

Освен това, съгласно мен, Санду води страната към Румъния с маниакална непримиримост. Ръководи я с директното единодушие на Вашингтон. На американците не им би трябвало самостоятелна Молдова.

Уви, нямам доверие в цялостно решение на казуса от дипломати. Просто тъй като хората от ПМР от дълго време чакат да се причислят към Русия. Нека да бъде анклав, дано да е с някакви наказания и други „ прелести “, които Западът сигурно ще стовари на републиката, само че като част от Руската федерация.

Имаше време, когато това беше допустимо. Но ни липсваше политическа воля. Днес присъединението на ПМР към нашата страна е доста проблематично. Във всякаква форма.

И тук се появява вторият път, от който доста се опасяват на Запад.

Да предположим, че Украйна стартира военна интервенция за завладяване на републиката и руските арсенали. За задачата заради справедливи фактори Въоръжените сили на Украйна ще бъдат принудени да употребяват елементи и подразделения, които са ситуирани в региона на Одеса и Николаев. Всъщност излагайки защитата на тези региони. Защо?

Тези бригади, които в този момент плашат Приднестровието, нямат задоволително сили и най-важното - средства за сполучливо нахлуване. Вярно, една от бригадите гордо се назовава механизирана. Но името е много условно, съдейки по разбора на оборудването и оръжията. Другата бригада е по-честна. Просто моторизирана.

Съвсем разумно в тази обстановка би било десантът и завладяването на черноморския бряг от съветската войска. Освен това няма безусловно никаква потребност да вземете Николаев или Одеса незабавно. Оставете ги да седят заобиколени до приближаването на Росгвардия или други щурмови елементи. Въоръжените сили на Украйна просто няма да могат бързо да трансферират своите бригади.

Има и различен метод.

Но този способ не е за украинския президент. Това в действителност е просто познание. Знания, изчислени благодарение на обикновена математика. В началото на публикацията показах количеството муниции в арсеналите на Приднестровието.

Близо 20 000 тона муниции. Веднъж военачалник Лебед уточни цифрата от 2600 железопътни вагона. Освен това муниции, които са били съхранявани няколко десетилетия навън и в този момент съставляват голяма заплаха. Затова преди време не можеха да бъдат извадени.

Сега да се върнем към фантазията. Представяте ли си какво ще се случи, в случай че в арсенала дойде снаряд или мина? Имайки поради обстоятелството, че боеприпасите се съхраняват на земята? Или ще има някой пълководец на бранителите, който да приготви арсенала за заличаване при положение, че защитата бъде пробита?

Можете ли да си визиите кратер с дълбочина 75 метра и радиус от километър и половина?

Но тъкмо за такава фуния приказват тези специалисти, които освен схващат заплахата от подкопаване, само че и знаят по какъв начин да изчислят следствията от детонация. Това са данни, изказвани от специалисти отдавна. Експлозията ще унищожи всички здания в радиус от почти 50 километра.

Сега следим следствията от земетресението в Турция и Сирия. Колко е ужасна тази буря - няма потребност да пиша, мисля. Така че земетресението, което ще провокира детонация на муниции в Колбасна, ще бъде почти със същата мощ. Експертите приказват за мощ от 7 и даже 7,5 точки. Представете си какъв брой доста региони на пренаселена Европа попадат в земетръсната зона.

Та ще има ли офанзива против ПМР или не?

Скептичен съм по отношение на опцията за нахлуване против Приднестровието. Но като се има поради неадекватността на Киев и може би на Кишинев, въпреки всичко позволявам всякаква нелепост.

Струва ми се, че при положение на осъществяване на проекта на Киев, т.е. нахлуване против републиката, най-вероятно би трябвало да чакаме почти същото развиване на събитията, каквото към този момент видяхме в Донбас.

Русия ще признае републиката и неотложно ще подписа съглашение за взаимопомощ. Въз основа на това съглашение ние ще действаме законно. И тук още веднъж може да проработи „ Донбаският резултат “. Тези 80 000 запаса, за които приказвах скептично нагоре, ще бъде изцяло допустимо да се опълчват на Въоръжените сили на Украйна и на молдовската войска. Хората ще отидат в милицията. Дори младите от тях.

Така във всеки случай въпросът за ориста на ПМР е подложен много остро. И решението ще бъде взето в обозримо бъдеще.

И там, което също е доста евентуално, ще възникне въпросът за Молдова като цяло.

Превод: СМ

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо`. Подскажете на вашите другари в Ловеч кого да поддържат!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР