Честит 3-ти март! 140 години Свободна България! Със саможертвата си

...
Честит 3-ти март! 140 години Свободна България! Със саможертвата си
Коментари Харесай

Героизмът на историческия връх Шипка

Честит 3-ти март! 140 години Свободна България! Със саможертвата си българските опълченци и съветските, румънските и финландските бойци извоюваха правото на независимо битие на нашата страна. А на нас - техните потомци, оставиха значимия завет - да отстояваме тази независимост. В деня на националния ни празник с Българската национална телевизия ставате очевидци на всичко значимо и забавно от днешния ден.

Шипка, Казанлък

По традиция точно на историческия връх Шипка е кулминационната точка на тържествата за 3 март.

 Румен Радев, президент на Република България: Под снега, в пръстта на Свети Никола, Околочица, Орлово гнездо и близките редути лежат доста кости. След 140 години мъчно някой ще каже кои са български и кои са съветски. Но от тези кости е съградено скелето на нашата, българската независимост, на съветската и българската бойна популярност. Шипка е капитал от историческо достолепие, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на всички нас - потомците, и който не трябва да пилеем.  + Неофит, патриарх Български: Този храм, който е повдигнат в подножието на историческия връх Шипка и в чийто основи лежат костите на стотици хиляди съветски и български воини, отдали живота си за нашата независимост, ще продължава постоянно да припомня на бъдещите генерации за чутовния героизъм на братска Русия и за онази жертвена обич, която нейните синови ни засвидетелстват, освобождавайки нашия народ от вековното робство.  + Кирил, патриарх на Москва и цяла Русия: Днес, в деня на Освобождението на България от османско робство, ние произнесохме молитва за упокоение на съветските войни и български опълченци, героически починали при защитата на Шипка, станала един от най-ярките епизоди на освободителната битка. 140 години ни отделят от Шипченската епопея, само че светлия облик на войните не помръква в националната памет.
Въпреки студеното време, и тази година на върха се качиха и доста жители, с цел да преклонят глава пред подвига и саможертвата на героите.
 Още по тематиката 140 години от Освобождението на България
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР