Чест и престиж е тази награда за мен. За хората

...
Чест и престиж е тази награда за мен. За хората
Коментари Харесай

Георги Бърдаров: Хората сме с безкрайно къса памет

" Чест и авторитет е тази премия за мен. За хората на словото и на духа отличие на името на Иван Вазов е висока и задължаваща чест. Особено в такова бурно време, в което се намира България и в което хората имат потребност и от устои, и от полезности, и от направления. Те би трябвало да дойдат от интелигенцията и от хората на духа ".

Това показа пред БНР Георги Бърдаров. Писателят е притежател на тазгодишната Вазова премия. Преди месеци завоюва и Европейската премия за литература.

И акцентира, че мислещите и четящите хора постоянно са били малцинство, само че в преходни моменти тъкмо тези хора би трябвало да поведат обществото.

В предаването " Неделя 150 " той добави, че към сюжетите си подхожда научно, защото е академични учител и експерт по етно-религиозни спорове и демография.

" В преходни интервали има остри рецесии за съответни водачи. Винаги след дълъг и тежък интервал идва нещо ново. За страдание хората сме с безпределно къса памет. Всички неточности, които сме допускали в нашата история, ги преповтаряме с невероятна непримиримост ".

Според него един от огромните проблеми на България за последните 30 години е, че постоянно се стартира от начало.

" Това е рецесия на политическата класа като цяло. Тя води след себе си всички останали рецесии. Рефлектира в една реторика на опростачване. Българите в никакъв случай не сме били единни, само че в никакъв случай и не сме били толкоз разединени. И това потегля от говоренето в Народното събрание и минава през целия народ ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР