Чешкото правителство обяви, че няма да покани руската компания Росатом

...
Чешкото правителство обяви, че няма да покани руската компания Росатом
Коментари Харесай

Чехия изключва Росатом от търг за изграждане на нов ядрен реактор

Чешкото държавно управление разгласи, че няма да предложения съветската компания " Росатом " да вземе присъединяване в правенето на оценки по сигурността преди плануван търг за построяването на нов реактор в атомната електроцентрала " Дуковани ". Това съобщи министърът на индустрията и търговията Карел Хавличек, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция. 

Решението, което на процедура изключва Русия от търга за милиарди долари, бе оповестено два дни откакто Прага изгони 18 чиновници на съветското посолство поради съмнения, че съветското разузнаване е забъркано в детонациите в склад за муниции в Чехия през 2014 година Това е най-големият скандал сред Москва и Прага от края на руската доминация в Източна Европа през 1989 г. 

Русия разгласи това обвиняване за неуместно. " Росатом " съобщи, че решението за изключването му от търга е политически стимулирано.  " Съжаляваме за решението на чешките управляващи, тъй като съветската и чешката нуклеарни промишлености имат съществени вероятности да развият взаимноизгодно партньорство ", съобщи компанията. 

В Чехия се водеше гневен спор дали Русия би трябвало да има място в търга за създаване на нов реактор, който да размени остарелите блокове в " Дуковани ", благосъстоятелност на компанията ЧЕЗ, в която страната е мажоритарен притежател. 

Министерството на индустрията разгласи през март прелиминарен кръг за селектиране на евентуални вложители, обвързван с правенето на оценка по сигурността. Официалният търг се чака да бъде разгласен, когато новото държавно управление встъпи в служба след изборите през октомври. 

Министърът на индустрията и търговията Карел Хавличек каза през вчерашния ден, че предложения ще бъдат изпратени на американска, френска и южнокорейска компания. " Росатом " няма да има право да доставя основни нуклеарни технологии даже и в консорциум. По-рано тази година чешките политически партии се споразумяха да изключат от присъединяване и Китай.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР