Чешкият премиер милиардер Андрей Бабиш, когото Брюксел взе на прицел,

...
Чешкият премиер милиардер Андрей Бабиш, когото Брюксел взе на прицел,
Коментари Харесай

Бабиш навярно ще оцелее, въпреки масовите протести срещу него

Чешкият министър председател милиардер Андрей Бабиш, който Брюксел взе на прицел, тъй като го подозира в заграбване на евросредства, евентуално ще остане на власт най-малко в кратковременен проект. Това предвидиха анализатори през вчерашния ден, ден след многолюдна проява с искане за оставката му.

С над четвърт милион участници - 283 000 съгласно мобилния оператор Ти-Мобайл - това бе най-многобройната демонстрация от рухването на комунизма в Чехия.

64-годишният предприемач от словашки генезис, създател на колоса в региона на селскостопанската и хранително-вкусовата индустрия " Агроферт ", бе измамен предходната година под отговорност от чешкото правораздаване за злоупотреби с еврофондове на стойност два милиона евро.

Според два одита, поръчани от Европейската комисия, която желае от него да върне 17,4 милиона евро дотации, непозволено получени съгласно пресата, той е в обстановка на спор на ползи, защото е по едно и също време политик и бизнесмен.

Колко още?

" Бабиш ще оцелее. Остава да забележим още какъв брой дълго ", сподели пред Агенция Франс Прес самостоятелният анализатор Иржи Пехе.

" Митингите трансформират радикално обществената динамичност на страната. С течение на времето ще трансформират и политическата динамичност ", добави той. Пехе означи, че младите са били болшинство измежду стачкуващите, събрали се там, където през ноември 1989 година дисидентът и предстоящ президент Вацлав Хавел приказва пред стотици хиляди чехи, които таман си връщаха свободата.

Младите " си дадоха сметка, че поскомунистическото потомство политици като Бабиш и президента (Милош) Земан им краде бъдещето ", продължи анализаторът.

Протестите " съставляват проблем за Бабиш, тъй като накърняват имиджа му, само че няма да го накарат да подаде оставка ", удостоверява ред организация ЧТК политическият анализатор Томаш Лебеда.

В кратковременен проект лятната почивка ще му даде глътка въздух: уредниците на демонстрацията - неправителствената организация " Милион моменти за демокрацията " - оповестиха нов протест за 16 ноември, в навечерието на 30-ата годишнина от Нежната гражданска война, поставила завършек на четири десетилетия комунистически режим.

Втори по благосъстояние в страната си съгласно Форбс, създател на популисткото Движение на недоволните жители (АНО), Бабиш управлява държавно управление на малцинството, образувано със социалдемократите и подкрепяно мълчешком от комунистите.

Утре ще се гласоподава избор на съмнение на неговия кабинет, импортиран от опозицията, който обаче наподобява е жертван на неуспех. Противниците на министър-председателя акцентират и съмненията, че е сътрудничил на политическата комунистическа полиция в някогашна Чехословакия.

Стабилна поддръжка

Бабиш, който отхвърля всички обвинявания, съобщи в неделя, че не схваща митингите. " Шествие на хора, които приказват високо и мощно за самостоятелност на правосъдната система, а в същото време ме изпращат непосредствено в пандиза ", разяснява той.

" Струва ми се, че колкото повече пари харчите, толкоз хората са по-недоволни. Това е странна обстановка ", сподели той, имайки поради увеличението на обществените разноски и пенсиите по време на неговия мандат.

Въпреки проблемите на водача й, АНО завоюва парламентарните избори през 2017 година след акция, чиято съществена тематика бе битката против корупцията. Партията се радва на постоянна поддръжка от към 30 %, демонстрират социологическите изследвания.

Движението победи и на изборите за европарламент през май, събирайки 21,18 на 100 от гласовете.

Неделният митинг бе последният от серия манифестации, ориентирани както против Бабиш, по този начин и против новата министърка на правораздаването Марие Бенешова, подозирана от политически съперници, че желае да осуети правосъдното гонене против милиардера.

В началото на юни 100 000 души в Прага желаеха тяхната оставка със викания " Вече не сме Изток " и " Свалете държавното управление, спасете планетата ".

Бабиш залага на по-възрастните гласоподаватели, само че хората се питат какъв брой време ще издържи на фона на " силата и увереността, която показват протестиращите ", сподели Пехе.

Според него динамичността на митингите ще повлияе на социалдемократите и даже на комунистите, които в последна сметка ще се уплашат, че може да не влязат в Народното събрание на идващите избори, в случай че продължат да поддържат Бабиш.

Ян Флемър от Франс прес / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР