Чешката полиция започна наказателно производство срещу бивши лидери на Чехословашката

...
Чешката полиция започна наказателно производство срещу бивши лидери на Чехословашката
Коментари Харесай

В Чехия започна наказателно производство срещу лидери на бивша Чехословакия

Чешката полиция стартира наказателно произвеждане против някогашни водачи на Чехословашката социалистическа република (Чехословакия, 1960-1990), разяснява представителят на прокуратурата Ян Лелек, представен от ТАСС.

" Образувано е наказателно произвеждане против някогашния общоприет секретар на Комунистическата партия на Чехословакия Милош Якеш (97-годишен ), някогашния ръководител на Чехословашката социалистическа република Любомир Стругал (95-годишен ) и някогашния министър на вътрешните работи на Чехословакия Вратислав Вайнар (89-годишен ) ", добавя той.

Криминални каузи са заведени от Службата за документиране и следствие на закононарушения от комунизъм , която е част от чешката полиция. Лидерите на някогашната Чехословакия са упрекнати в корист с власт .

Както изяснява Лелек, става въпрос за потреблението на огнестрелно оръжие от граничарите на чехословашките граници , до момента в който обвинените са били на власт през 70-80-те години на предишния век, вследствие на което жители, които нелегално са минали границата, са убити в опит да изоставен страната. " Те (Якеш, Стругал и Вайнар) не взеха ограничения, които биха предотвратили потреблението на огнестрелно оръжие по границите на Чехословакия ".

От 1976 година до ноември 1989 година, когато вследствие на нежната гражданска война Чехословашката комунистическа партия губи властта си, до момента в който се пробват да преминат чехословашката държавна граница, са убити девет души и минимум седем са ранени .

Изненадата от наказателното гонене на Якеш, Стругал и Вайнар е изразена в " Туитър " от представителя на чешкия президент Ири Овчачек. Според него решението на полицията е предопределено да съответствува с 30-годишнината от нежната гражданска война и това не е " успех на справедливостта, а политически жест ".
 Чехия означи 30 години от нежната гражданска война
Чехия означи 30 години от нежната гражданска война

Масови прояви в столицата Прага
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР