Червеният кантарион (Centaurium Erythraea) е двугодишно растение, известно с лечебните

...
Червеният кантарион (Centaurium Erythraea) е двугодишно растение, известно с лечебните
Коментари Харесай

Червен кантарион – за детокс и при стомашни проблеми


Червеният кантарион (Centaurium Erythraea) е двугодишно растение, известно с лечебните си свойства още на античните гърци и римляни. Латинското име на билката произлиза точно от гръцката дума erythros (червено), насочваща към блестящо алената багра на билковия цвят.

В древността на аления кантарион са били приписвани свойствата на панацея , а актуалните разбори на състава му демонстрират, че те надалеч не са толкоз пресилени.

Най-сериозен фармакологичен интерес будят цветовете на аления кантарион. В тях се регистрира висока централизация на алкалоида генцианин , който има добре проучени противовъзпалителни свойства. Другата съществена група биологично дейни субстанции в състава на билката са полифенолите .

Червеният кантарион се употребява главно за непосредствено подготвяне на отвари или под формата на смес. И запарката, и тинктурата от червен кантарион са със мощно изразен горчив усет . Именно на него се приписват част от потребните свойства на аления кантарион.

Лечебното приложение на билката може да бъде както вътрешно, по този начин и външно. Диапазонът на деяние на аления кантарион е извънредно необятен, само че най-често той се употребява за подкрепяне лекуването на:
Стомашни проблеми – запек, диспепсия, киселини, метеоризъм (повишено формиране на газове); Чернодробни нарушавания – затруднена детоксикация на организма, понижена секреция на злобен сок; Урологични заболявания– камъни в бъбреците, подагра; Артритни и други възпалителни състояния;
Външно запарка от червен кантарион се употребява сполучливо за ускорение зарастването на упорити рани.

Свързани публикации.. Яжте круши за детоксикация на организма 0 Често срещани аргументи за неналичието на вкус при децата 0 Мастикс работи при стомашни проблеми 5

Горчивият усет на запарката и тинктурата от червен кантарион подсигурява мощното им апетитовъзбуждащо деяние. Благодарение на него билката се предлага като ефикасно естествено средство при лекуване на анорексия и други разстройства на храненето.

Полифенолите в цветовете на аления кантарион подсигуряват мощните антиоксидантни и детоксикиращи свойства на билката. Те оказват помощ за неутрализирането на свбодните радикали, както и за свързването и по-лесното изнасяне на тежките метали от тялото.

Независимо от формата, под която се приема, се изискват най-малко няколко седмици, преди аленият кантарион да донесе оптималните предстоящи изгоди. Лабораторни проучвания демонстрират, че за повишение на резултата аленият кантарион може да се приема паралелно с отвари от други билки като лайка, лечебна ружа и блатен тъжник.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР