Червената огнена мравка, която е един от най-инвазивните видове в

...
Червената огнена мравка, която е един от най-инвазивните видове в
Коментари Харесай

"Този ден ще дойде": Един от най-инвазивните видове мравки в света достига Европа

Червената огнена мравка, която е един от най-инвазивните типове в света, е открита в Европа за първи път, съгласно ново изследване, оповестено в научното списание Current Biology, оповестява Си Ен Ен.

Внесената мравка, която има научното име Solenopsis invicta, е родом от Южна Америка, само че се е популяризирала в огромна част от Съединените щати, Мексико, Карибите, Китай и Австралия през последния век.

Целта на проучването е да се разбере по какъв начин насекомите се охлаждат на високите температури в Сахара

Тези инсекти могат да бъдат нападателни, когато бъдат обезпокоени и ухапването им може да бъде мъчително, което нервира кожата и може да аргументи алергични реакции. Мравката може също да повреди посевите и локалните екосистеми.

Учените оповестиха, че са разпознали 88 гнезда на червени огнени мравки, ситуирани покрай град Сиракуза в Сицилия, Италия.

" Solenopsis invicta е един от най-лошите инвазивни типове. Може да се популяризира обезпокоително бързо “, сподели в изказване водещият създател на проучването Матиа Менчети, откривател в Института по еволюционна биология в Испания.

Кучето му съумяло да избяга, само че Фишер, който е в инвалидна количка, бил настигнат от рояка

„ Намирането на този тип в Италия беше огромна изненада, само че знаехме, че този ден в миналото ще пристигна “, сподели Менчети.

Досега червени огнени мравки са били открити във вносни артикули в Испания, Финландия и Холандия, само че колония в никакъв случай не е била потвърждавана преди този момент, споделиха създателите на проучването.

Не е ясно по какъв начин или по кое време огнените мравки са попаднали в Италия. Изследователите зад изследването считат, че насекомите би трябвало да са пристигнали на директен пункт с доста човешка активност, като пристанището на града. 

Близо половин милион участници се включиха в акцията в зоопарка на Кьолн

Местните хора оповестяват за увеличение на ухапванията от мравки от 2019 година насам. 

Генетичният разбор на мравките разкри, че те най-вероятно са се популяризирали от Съединените щати или Китай, където Solenopsis invicta също е инвазивен тип.

Мравките скоро могат да се разпространят в цяла Европа, предизвестиха откривателите, защото 7% от континента - в това число огромни градски региони като Барселона, Рим, Лондон и Париж - има климат, който е подобаващ за типа.

Инвазивните типове костват на света най-малко 423 милиарда $ всяка година, защото водят до изгубване на растения и животни, заплашват продоволствената сигурност и изострят екологичните произшествия по целия свят, демонстрира отчет, подсилен от Организация на обединените нации предходната седмица.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР