Черногорското движение Европа сега (ПЕС) спечели 25,5 % от гласовете

...
Черногорското движение Европа сега (ПЕС) спечели 25,5 % от гласовете
Коментари Харесай

Проевропейски партии водят на изборите в Черна гора

Черногорското придвижване " Европа в този момент " (ПЕС) завоюва 25,5 % от гласовете на предварителните избори в неделя, заяви Центърът за мониторинг и проучвания (CEMI) въз основа на планирани резултати от извадка от изборни секции.

Проевропейската Демократична партия на социалистите (ДПС), остана на второ място с 23,4% поддръжка. Това прецизираха от CEMI въз основа на 55,5% от бюлетините, преброени в представителна извадка от 400 изборни секции в цялата страна.

Проруската коалиция " За бъдещето на Черна гора " получи 14,7 на 100.

След тях с 12,3% се подрежда обединението сред гражданското придвижване УРА на премиера Дритан Абазович и Демократите на някогашния ръководител на Народното събрание Алекса Бечич.

Анализатори чакат сложни договаряния за съставяне на съдружно държавно управление .

Черна гора провежда предварителни парламентарни избори в неделя - избор, който би могъл да постави завършек на дълбоките политически различия и годините на неустойчивост, които попречиха дребната страна, член на НАТО, по пътя ѝ към присъединение към Европейския съюз .

Около 542 000 гласоподаватели имат право да избират всред 15 партии и обединения, които издигат претенденти, вариращи от твърдо прозападни до просръбски и проруски настроени групи.
 Черна гора избира парламент
Черна гора избира парламент

Около 542 000 гласоподаватели имат право да избират всред 15 партии и обединения

При затварянето на изборните секции изборната интензивност беше малко над 56% - най-ниската в Черна гора, откогато тя се отдели от Сърбия и стана самостоятелна страна през 2006 година Според анализатори това се дължи на обстоятелството, че на доста гласоподаватели им е омръзнало от честите избори, които не доведоха до основни промени на локалната политическа сцена.

Това са първите избори в Черна гора от повече от 30 години насам, в които не взе участие Мило Джуканович, който от 2001 година насам съвсем без спиране е бил министър-председател или президент на страната. Той загуби президентските избори през април и се отдръпна на назад във времето в националната политика.

Проучванията на публичното мнение и анализаторите предвидиха, че " Европа в този момент ", новосформирано центристко придвижване, най-вероятно ще получи най-вече гласове, само че няма задоволително места в 81-местния парламент, с цел да сформира независимо ново държавно управление.
 Съединени американски щати виждат заплаха от съветска интервенция в изборите в Черна гора
Съединени американски щати виждат заплаха от съветска интервенция в изборите в Черна гора

Но са уверени в верния курс, стихотворец от страната

Президентът Яков Милатович, който принадлежи към придвижването " Европа в този момент ", изрази вяра, че " след парламентарните избори новата Скупщина на Черна гора ще отрази това, което сега е новата политическа действителност в страната ".

Демократичната партия на социалистите, партията, която преди този момент се ръководеше от Джуканович, претърпя спад в известността си след три десетилетия на владичество и има ново управление, което търси късмет да се завърне.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР