Черно море е марка в българския футбол - отбор с

...
Черно море е марка в българския футбол - отбор с
Коментари Харесай

Пламен Андреев пред ТОПСПОРТ: Защо Черно море да не мечтае за титла, спечелена от отбор юноши на клуба?

Черно море е марка в българския футбол - тим с обичаи. Варненци са към края на зимната си подготовка, а напролет още веднъж ще гонят високи цели. За тях, за тактиката на клуба в дълготраен проект и други тематики, ТОПСПОРТ се свърза с изпълнителния шеф на " зелено-белите " господин Пламен Андреев . Той беше общителен да отговори на нашите въпроси.

Г-н Андреев, зимната подготовка на Черно море е към своя край. Доволни ли сте от свършената работа и подготвен ли е тимът за пролетния дял на шампионата?

- Тази оценка може да я даде най-много треньорът Илиан Илиев. Важното е той да е удовлетворен. Разделихме се с петима футболисти, привлякохме толкоз. Илиев си намира новите, той е осведомен с качествата им. Ние като управление сме изпълнили неговите стремежи. В каква форма са и по какъв начин ще се интегрират в отбора, знае треньорът.

Атанас Илиев се завърна в Черно море. Определено това е един от топ прехвърлянията в шампионата като цяло. Как се стигна до него, мъчно ли беше да се разберете или в противен случай?

- Той имаше доста предложения. Ние бяхме в контакт с него и сътрудниците му от много време, от месеци. Момчето осъзна, че не всичко е пари. Някои футболисти числят единствено за финанси, само че той не е от тях. Иска да остави диря във футбола ни, в Черно море. Може някои да считат, че е крачка обратно за Наско, само че той направи своето решение и сме щастливи, че е част от Черно море.

Какви са задачите на тима до края на сезона?

- Да печелим колкото може повече мачове и да сме допустимо на първо време в класирането. За Купата на България, надяваме са на край, а за какво не и да спечелим трофея? Да, гостуваме на ЦСКА на четвъртфинал, ще бъде доста мъчно. Но за какво да не мечтаем? В шампионата задачата още преди началото на сезона е място в Европа, трето или четвърто място. Продължаваме да гоним тези цели.

Далеч по-важни за задачите в дълготраен проект. Те какви са?

- Какво наслаждение биха изпитали почитателите на даден тим, в случай че той стане първенец единствено с чужденци? Дали ще си първи, втори или трети с играчи, които идват у нас за малко и след това никой не ги помни, за мен няма смисъл в това... Стратегията на Черно море в дълготраен проект е да построява футболисти в своята школа. Те да се приспособяват в първия тим, да играят добре в него и да стигат до чужбина след време. Искаме да построяваме спортисти, спортисти, само че и хора, положителни и съумели хора. Така ще върнем публиката. Истинските последователи се интересуват и милеят за момчетата, които са артикул на обичания им клуб. Те наблюдават тяхното развиване. Четат всичко за тях и по-късно, когато тези момчета към този момент са в чужбина. Чужденците идват за 3-4 месеца и след това никой не знае къде са, живи ли са, какво става с тях. Със основаване на български футболисти оказваме помощ и на националните ни тимове. За мен това е пътят. Трябва да се акцентира на школата. Смея да настоявам, че нашата има голям капацитет. В момента 13-14 момчета от школата имат контракт с първия тим. Отделно, над 30 играчи, които са основани в ДЮШ на Черно море, са в отбори от Първа и Втора лига у нас. Не знам има ли различен клуб с сходно достижение. Това ще е посоката ни - да сътворяваме спортисти, мъжкари и положителни футболисти. Личности. Защото, да не си кривим душите - какъв брой от младите български футболисти имат качества да играят в чужбина? С методиката ни в школата желаеме да има доста такива. Да има спортисти, а не момчета, които просто ритат топката.
 Снимка 604824
Източник:

Споделям Вашето мнение, това би трябвало де е тактика за всичките ни клубове, с цел да изплува футбола ни от блатото. Със сигурност за консолидираното на млади играчи съществена роля има треньорът. А отпред на Черно море е един от най-хубавите в България...

- За мен е най-хубавият треньор в България! Работи по нашата идея, по тази на управлението. Имаме му цялостно доверие и той на нас. Сега, по този начин ще го кажа - би трябвало да имаш топки, с цел да налагаш млади момчета. Илиан го прави, и то сполучливо. Без младите от школата, футболът няма смисъл и бъдеще. Искаме да наблегнем на доста неща. Искаме да създадем нова база за ДЮШ на клуба. Там да има библиотеки, бележници, децата да се учат, да не е единствено футбол. Да им прожектират филми, да се вършат разбори, да се четат лекции за хранителния режим, да ги образоваме. Всичко това ще им е от огромен плюс в живота. Защото не всички от тях ще станат футболисти, които ще създадат отлична кариера.

Няма по какъв начин да не Ви попитам и за съдиите, от които се оплакваха доста тимове през есента. Очаквате ли най-сетне реферите у нас да понижат грешките до най-малко?

- Ръководството на Черно море е взело своето решение по тематиката и то е да не се месим на съдиите, да не влизаме в спор с който и да било. Ние желаеме да играем заслужен футбол, мъжки. Без разногласия и условия към съдиите. Вярваме, че всичко би трябвало да се взема решение на терена.

Добре ли е за Черно море, че и градският противник Спартак сякаш стартира да се възражда?

- За мен е добре и аз желая те да останат в елита. Варна има потребност от градско дерби на най-високо равнище. Видяхте какъв празник се получи, когато играхме с тях. Трябва да имаме конкуренция и в самия град. Плюс е, че Спартак е в Първа лига. Те вървят по своя път, ние по нашия.

С оглед всичко казано досега, резултатите на Черно море, трофеите, които в последните 14 години са повече от тези на Левски, примерно, основаните футболисти, може ли да дадем позитивна оценка на управлението на Вашия клуб?

- Ежедневно беседвам с почитатели на Черно море. Те желаят още и още, това е обикновено. Вижте, това управление, тези притежатели на Черно море са в клуба от доста години. Няма човек, който да управлява даден клуб от години и да не желае да бъде първенец, да остане в историята с най-малко една купа. Ще го кажа, тъй като съм уверен в това - един ден Черно море ще бъде действителен съперник за купата. Но дано вървим малко по малко, не може всичко да се случи за една година. Първо да има нов стадион, добра школа... Не може всичко да стане с магическа пръчка. Нещата се случват последователно. Нека сътворяваме положителни играчи, те да съумяват и зад граница. Вече доказахме, че можем да продаваме играчи в чужбина. Това е, мислим, че тактиката ни е вярна. И да не е печеливша като титли сега, мислим за бъдещето. Защо да не мечтаем един ден Черно море да стане първенец с тим, построен в школата на клуба? Това е най-голямото във футбола, най-ценното и ще се помни постоянно.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР