Черницата е от растенията, на които всички части са полезни

...
Черницата е от растенията, на които всички части са полезни
Коментари Харесай

Листа от черница - защо са полезни и как да ги използваме

Черницата е от растенията, на които всички елементи са потребни и с лечебни свойства. Редовната приложимост за чай или запарка контролира сърдечния темп, кръвното налягане и кръвния поток. В изсушено положение са подобаващи за кашлица, астма и като успокоително средство.

На какво се дължат лечебните свойства на листата от черница?

Ползите от черничевите листа се дължат на състава им. Витамините, етеричните масла в тях служат за лек на доста недоволства.

В междинния пласт на клоните и върху младите дървета са ситуирани листа с яйцевидна или сърцевидна форма, тъмнозелен цвят и лъскава повърхнина, които съдържат удивителни на брой потребни субстанции - калций и каротин, азот, фосфор, органични киселини, аскорбинова киселина, захари, танини и стероли. Съдържащите се флавоноиди и смоли приключват удивителния състав на листата на този растителен тип.

Ползите от чая от черничеви листа е прочут от антични времена. Той облекчава признаците на менопуза, мигрена, стабилизира либидото. Освен чай се прави запарка като бульон, която възстановява метаболитните процеси, свързани с мазнини и въглехидрати. Понижава равнищата на неприятния холестерол и захарта в кръвта.

Лечебните свойства на листата са потребни при екземи, кожни проблеми. При увреждане на очите също се предлага запарка от черничеви листа. Сироп от листата е потребен при сърдечни болести, диабет, а отхрачващите му свойства оказват помощ при простудни и вирусни болести.

Мехлеми, приготвени от тази зелена маса се употребяват при ревматизъм, дерматит, кожна туберкулоза.

Листата на черницата са суровината, с която се запарва чай при проблеми с панкреаса.

 Листа от черница

За катаракта, глаукома и сълзене на очите се предлага парна баня с листата. Може да се направи и компрес.

При увреждания на кожата се прави бульон от листата на черницата поради антисептичните, противовъзпалителните и лечебните им свойства, с който се промиват рани и се почиства кожата при акне.

Противопоказанията за потребление на черничеви листа засягат склонните към алергични реакции хора, при самостоятелна нетърпимост, която се демонстрира с разстройство.

При всички останали черничевите листа са опция за повишение на имунитета и тонуса на тялото. Отварите нормално са добър асистент на предписаните медикаменти.

Вижте още:

- национална медицина с черница;

- по какъв начин се прави сладко от черница;

- десерти с черница.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР