Черна гора се готви за още по-голям политически хаос преди

...
Черна гора се готви за още по-голям политически хаос преди
Коментари Харесай

Черна гора на прага на нови избори

Черна гора се готви за още по-голям политически безпорядък преди решаващия избор в Народното събрание в петък, който може да в профил министър-председателя на страната и да проправи пътя за нови избори, заяви " Юронюз ".

Премиерът на страната Здравко Кривокапич предизвести, че държавното управление му е на ръба на разпада, и самичък прикани за нови избори, само че през май. Той е изправен пред избор на съмнение, иницииран от някогашните му съдружни сътрудници от Обединено реформаторско деяние - демократична партия, ръководена от вицепремиера Дритан Абазович, която има единствено три места в Народното събрание. Кривокапич съобщи, че в случай че кабинетът му се провали, " концентрацията на политическата власт ще премине в ръцете на победената Демократична партия на социалистите (ДПС) и нейния ръководител ". И добави: " Призовавам тези, които ме упрекват, че пазя личната си позиция, да върнат мандатите си на жителите и да ревизират легитимността на новата си политическа платформа на предварителни парламентарни избори. "

Кривокапич, който пристигна на власт отпред на необятна коалиция през август 2020 година, включваща просръбски и проруски партии, както и либерали и малцинствени групи, твърди, че президентът на Черна гора Мило Джуканович и неговата Демократична партия на социалистите стоят зад напъните за неговата промяна.

Държавният глава ръководи Черна гора повече от 30 години и изведе страната до самостоятелност от Сърбия през 2006 година и до участие в НАТО през 2017 година, макар гневните възражения на Москва и митинги в самата Черна гора.

Политическата драма в страната евентуално ще продължи да попречва присъединението й към Европейски Съюз, което се поддържа от всички партии и от огромна част от черногорците. Преди седмица в най-големите градове в страната имаше демонстрации в поддръжка на държавното управление.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР