Черна гора е поредната държава, която започва програма за предоставяне

...
Черна гора е поредната държава, която започва програма за предоставяне
Коментари Харесай

Черна гора: гражданство срещу инвестиции в страната

Черна гора е следващата страна, която стартира стратегия за даване на поданство против вложения. Правителството реши тя да се задейства от 1 октомври тази година. Инвестиционната стратегия дава опция в програмата да се включат до 2000 претенденти в идващите три години. Минималната сума, която се изисква от претендентите, е 250 000 евро.

Според оперативния шеф на консултантската компания Henley & Partners Юрг Щефен тези стратегии имат капацитета да донесат стратегически вложения, които могат да оказват помощ за модернизиране и нашарване на стопанската система на по-малките страни. Henley & Partners е съветник на черногорското държавно управление към този момент от осем години по отношение на опциите за въвеждане на такава една стратегия.

Към момента Черна гора е търговски сътрудник, с който България има нищожен стокообмен (общо 17.68 млн. евро за предходната година) и относително едва развити връзки в търговско-икономическата област. Между двете страни съществуват към момента недобре употребявани благоприятни условия за разширение на бизнес контактите в хранително-вкусовата, металургичната, текстилната и мебелната индустрия, оповестиха от Министерството на стопанската система.

Българските търговски фирмени представителства в Сърбия и Черна гора са над 100. Към момента на този пазар са показани компании, като: "Кълвача газ ", "Приста Ойл ", "Рубела ", "Ми газ ", "Офис 1 ", "Голдън Роуз ", "Техномаркет ", "Интертръст " и други.

Малки и междинни компании, опериращи в Черна гора, демонстрират стеснен интерес към вложение в добивния и преработвателния бранш. По данни на Службата по комерсиално стопански въпроси в посолството ни в столицата Подгорища българските вложения там са в размер на 238 020 евро. Черна гора дефинира като предпочитани за привличане на вложения следните браншове: инфраструктура, енергетика, произвеждане на храни, туризъм.

Балканската страна не е включена към целевите страни на капиталов маркетинг на Българската организация за вложения поради слабия двустранен интерес и ниските равнища на двустранните вложения.

Черна гора (на черногорски: Црна Гора, Crna Gora, „ Черна планина “) е страна на Балканския полуостров. Граничи с Хърватия и Босна и Херцеговина на запад, Сърбия на североизток, Косово на изток и Албания на юг. Страната има изход на Адриатическо море, което основава отлични условия за туризъм. Държавна и административна столица е Подгорица (130 хиляди жители), а историческата столица на страната е Цетине. Площта на Черна гора е 13 812 кв. км, от които 13 605 кв. км суша и 207 кв. км водна повърхност.

Последният държавен глава, преди включването на Черна гора в състава на Югославия, е крал Никола І, който е прародител на Симеот Сакскобурготски.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР