Черквата„Св. Георги Победоносец“ в село Черниче отбелязва храмовия си празник!

...
Черквата„Св. Георги Победоносец“ в село Черниче отбелязва храмовия си празник!
Коментари Харесай

Курбан за здраве в симитлийското село Черниче на 6 май

Черквата„ Св. Георги Победоносец “ в село Черниче отбелязва храмовия си празник! Постен курбан за здраве бе раздаден на всички

Редица черкви и параклиси на територията на община Симитли честват своя празник на днешния 6 май, денят, в който почитаме Св. Георги Победоносец. Отбелязването на празника тази година стартира от храма в село Черниче, носещ името на светеца.

Още в ранни зори отец Велизар отслужи водосвет за здраве, а майстори – готвачи подготвиха апетитен постен курбан от риба и фасул, който свещеникът освети. Макар традицията да повелява на Гергьовден да се яде агне, защото през днешния ден е петък, а за православните християни това е постен ден, курбанът в черквата не включваше месо.

Десетки поданици на село Черниче и близките обитаеми места се стекоха в храма, с цел да чуят литургията, да възпламенят свещ за здраве и да отпразнуват дружно празника. Празникът почетоха още кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, ръководителят на Общински съвет Симитли Вилимир Александров и кметът на село Черниче Георги Стефанов, който през днешния ден е именик. „ Честит празник, кмете. Бъди здрав “ – такова благопожелание той получи от своите съграждани и гостите на празника.

„ Св. Георги “ е един от най-красивите храмове в симитлийска община. Миналата година стартира изографисване на черквата, като на едната ѝ стена са изобразени единствено български светци. Друга любопитна детайлност е, че в църквата се съхранява парченце от мощите на Св. Трифон.

П. Попов

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР