Черепите на змиите могат да еволюират само в рамките на

...
Черепите на змиите могат да еволюират само в рамките на
Коментари Харесай

Австралийски тигрови змии еволюират бързо, за да поглъщат по-едра плячка

Черепите на змиите могат да еволюират единствено в границите на няколко генерации, с цел да се приспособят към нови способи на хранене, откри австралийско изследване, представено от Синхуа.

Изследването, оповестено от Университета на Аделаида, разкри, че костите в челюстите на тигровите змии порастват, когато се хранят с по-едра плячка.

Учените са изследвали две популации от тигрови змии, една на континента и една от остров Карнак край крайбрежията на Западна Австралия.

Поради неналичието на по-дребна плячка като жаби на остров Карнак, змиите разчитат да се хранят с огромни пилета на морски птици, с цел да оцелеят. Пилетата са до три пъти по-големи от нормалната плячка за този тип змия.

Според обичайните схващания еволюцията нормално може да отнеме няколко милиона години. Екипът на университета в Аделаида обаче откри, че интензивният напън на естествения асортимент е предизвикал смяна на формата на черепа на змиите, откогато са били въведени на острова преди по-малко от 100 години. Причината за това е, че те гълтам пилетата цели.

„ Подобно на тялото на спортиста, което трансформира формата си с интензивни тренировки, черепът на островната тигрова змия се приспособява към храната, от която се нуждае, с цел да оцелее “, сподели Алесандро Палчи от Факултета по биологични науки към Университета на Аделаида.

Тигровата змия е една от най-често срещаните в Австралия и е измежду най-отровните в света.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР