Черен сценарий за държавните финанси написа служебният министър Росица Велкова.

...
Черен сценарий за държавните финанси написа служебният министър Росица Велкова.
Коментари Харесай

МФ предлага еднократен данък върху свръхпечалбите

Черен сюжет за държавните финанси написа служебният министър Росица Велкова. Според нея съществуват седем риска пред страната, поради очертаващия се тази година голям бюджетен недостиг от 6,9% от Брутният вътрешен продукт. За да не се стигне до там, МФ ще предложи данъчни промени, които да доведат до растеж на приходите. Ще бъдат препоръчани и ограничения за внезапно орязване на разноските. Целта е в Народното събрание да бъде импортиран проектобюджет с недостиг от 3%. 
Финансовото министерство предлага да се наложи нов налог свръхпечалба за всички юридически лица за второто полугодие. Той ще е еднократен и с него ще бъдат обложени свръхпечалбите на всички компании, като за установяване на свръхпечалбата ще се употребява дефиницията, въведена от Европейски Съюз за бранша на горивата. 
" Ще се вземат за база облагите за 2019, 2020 и 2021 година, които ще бъдат увеличени с 20%, и горницата над тази сума ще се таксува с 33% налог ", изясни финансовият министър Росица Велкова. Освен това всички обществени предприятия ще би трябвало заплатят 100% налог дял, като няма да се позволяват изключения. Предвижда се нарастване на тол такси и концесионни такси. Ще отпаднат обособени краткотрайни данъчни облекчения - понижени ставки по Данък добавена стойност и понижени акцизни ставки, ще се усили акцизът на електронните цигари. При Данък добавена стойност ще бъде непокътната ниската ставка за самун, брашно, бебешки храни и книги. Ще се ускори фискалният надзор.
МФ предлага през 2023 година да няма растеж на чиновническите заплати. Ще бъде позволено нарастване с 10% единствено в структури, в които не е имало никакво нарастване през 2022. Ще се заложи обичаен буфер в бюджета - министерствата да получат на 90% бюджетите си и да употребяват останалите 10% през последното тримесечие единствено при спазено салдо, т.е. дефицитът да не надвишава заложените 3%. 
Проектът планува да се забрани прехвърлянето на заложени в бюджета финансови разноски, които не са били употребявани, за финансиране на други вид разноски. С тези ограничения ще бъде обезпечено осъществяването на разходни политики като плануваната актуализация на пенсиите от юли.
Ако незабавно не бъдат обезпечени доходи, може да се стигне до много черни сюжети. Може да се наложи взимане на заем от МВФ, в случай че МФ не може да обезпечи заем от интернационалните пазари. За несигурно време ще се отсрочи присъединението ни към еврозоната. 
" Чисто теоретично, съществува даже риск за смяна на съществуващия курс на лв. към еврото ", изясни финансовият министър.
Това са част от рисковете изброени в план на решение на Министерския съвет за одобрение на параметри, допускания и ограничения за създаване на Закон за държавния бюджет за 2023 година, прегледано вчеря на съвещание на служебния кабинет. " Разработените от Министерството на финансите планове демонстрират, че при опазване действието на признатите през 2022 година политики и отразяване на фискалните резултати от влезнали в действие нормативни актове, предопределящи приходите и разноските, целогодишният резултат за 2023 година допуска доста утежняване на бюджетното салдо на бранш " Държавно ръководство ". То е в размер на 6,9% от Брутният вътрешен продукт, за което Министерството на финансите алармира още през месец август предходната година ", предизвестява министърът на финансите. Не ясно обаче дали тези ограничения ще бъдат признати от новия парламент.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР