Чепеларе отбелязва 80 години от рождението на Кръстана Стоева –

...
Чепеларе отбелязва 80 години от рождението на Кръстана Стоева –
Коментари Харесай

Чепеларе отбелязва годишнината на Кръстана Стоева, записана 35 пъти в протоколите на БФС като шампионка

Чепеларе отбелязва 80 години от рождението на Кръстана Стоева – заслужил занаятчия на спорта, отдала целия си живот за неговото развиване, оповестяват от локалната администрация.
Кръстана Стоева е родена на 3-ти януари 1941 година в родопското село Стойките. Завършва гимназия в Чепеларе, а по-късно Висш институт по физкултура " Г. Димитров " в София. Била е офицер в Българска национална войска. Работила като шеф бранш " Ски насочване и алпинизъм ". Заслужил занаятчия на спорта. Състезател по ски на клуб " Септември " - Чепеларе, " Академик " - София, и ЦСКА от 1956 до 1967 година В националния тим по ски тичане е от 1959 до 1967 година
Като гимназистка тренира ски в сдружение " Рожен " в Чепеларе. През 1956 година става републиканска шампионка на слалом, великански слалом и ски-спускане и се подрежда измежду първите ски бегачки в България. Първи треньор на Кръстана е Апостол Апостолов, който я включва в алпийския тим на девойките. Още на първите надпревари тя е измежду спечелилите.
Скоро треньорът на бегачките в Чепеларе Христо Христов вижда, че нейните резултати са по-добри от останалите бегачки и я включва в тим по ски тичане. През 1956 година Кръстана Стоева завоюва първата републиканска купа за девойки. Следващите 1958 и 1959 година тя е безспорна шампионка по всички бегови и алпийски дисциплини: тичане, щафета, втурване, слалом, великански слалом, композиция.
През есента на 1959 година е призната във ВИФ - София. Включена е в националния тим по ски тичане на България. Тук с треньори като Иван Стойков и Георги Зографов. Тя намира положителни условия за подготовка и опция за присъединяване в интернационалните надпревари, международни шампионати и олимпиади.
Участва в две зимни олимпийски игри - Скуо Валей (САЩ) през 1960 година, където на 10 км е девета, и в Инсбрук (Австрия) през 1964 е. дружно с Р. Димова и Н. Василева, където се класира пета в щафетата 3 по 5 км.
През 1966 година става шампионка на зимната универсиада в Италия на 10 км и щафета, а след една година на Световното състезание в Норвегия финишира пета на 5 и 10 км.
 Време за ски в Пампорово Време за ски в Пампорово
Пампорово се приготвя да посрещне провокациите на новия зимен сезон, инвестирайки в цифрови услуги, които да подсигуряват без...
През 1967 година на Олимпийската седмица в Гренобъл (Франция) Кръстана Стоева печели първо място в бягането на 10 км. Месеци преди олимпиадата Кръстана заболява и би трябвало да завърши спортната си активност. Тогава тя поема управлението на зимните спортове в ЦСКА. Кръстана Стоева излиза в заслужена пенсия през 1989 година /с чин „ майор “/ Пословичният и́ работохолизъм обаче не я напуща - даже и болна от диабет, продължава да работи с сътрудници на спортна база " Академика ".
Приживе Кръстана Стоева получава най-високи оценки: " Заслужил занаятчия на спорта по ски-бягане ", " Майстор на спорта по хандбал ", " Народен медал на труда " първа и втора степен, " Заслужил активист на ЦСКА ".
Всичките си награди и оценки тя подарява на Музея на ските и ски спорта в Чепеларе.
„ В протоколите на БФС името на Кръстана Стоева попада 35 пъти като шампионка. Незабравими, мъчно достижими върхове, към които се стреми всеки състезател, само че стигат единствено най-хубавите, най-подготвените, най-смелите. Днес ние сме в дълг пред нея - поради всички мигове на наслада и горделивост от нейните завоювани победи и оценки. Тя беше родена да води война, да побеждава на спортните терени. Притежаваше огромна мощ и дух, с цел да бъде 11 години на върха на родното и международно ски тичане със завоювани десетки шампионати, олимпиади и универсиади “, сочат от община Чепеларе.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР