Чемериката представлява многогодишно тревисто растение. Стеблото ѝ е право, с

...
Чемериката представлява многогодишно тревисто растение. Стеблото ѝ е право, с
Коментари Харесай

Чемериката лекува косопад и пърхот

Чемериката съставлява многогодишно тревисто растение. Стеблото ѝ е право, с огромни листа. Цветовете са жълто-зелени, обагрени с по-тъмни жилки, а коренището и има многочислени разклонения.

Чемериката може да се срещне край поточета и реки, защото избира влажните и мочурливи места. Вирее над 1000 м надморска височина. Периода на разцвет е юни-август.

Използваемата част на чемериката са нейните корени. В националната медицина се ползва настойка от тях, в композиция с оцет. С получената примес се лекува пърхот и косопад.

В предишното са се предложили и смазки, съдържащи чемерика, против краста и въшливост. Използвана е и при глисти и ставен ревматизъм. Въпреки лечебната цел, която има коренището, в него се съдържат и прекомерно рискови алкалоиди. Поради това препаратите, получавани от билката, са мощно отровни.

 Билка Чемерика

Днес приложение намират единствено стеснен брой чисти алкалоиди на чемериката. С тях се лекуват тежки форми на хипертонична болест и то единствено в клинични условия. В националната медицина се употребява при високо кръвно налягане, нервни сривове, кашлица, болки в стомаха и червата.

Данни демонстрират, че извлекът от растението повлиява на функционалността на щитовидната жлеза. Във ветеринарната медицина смес от чемерика се употребява като противопаразитно средство.

При потребление на чемерика би трябвало да се има поради, че даже външното приложение може да провокира тежки отравяния, които могат да имат съдбовен край. При използване върху косата е нужно доста добре да се пазят очите. Има регистрирани смъртни случаи при разтривка на главата със отвара от растението.

Освен чемериката има още доста билки, които оказват помощ при косопад. На първо място измежду тях е алое вера, определяна като най-мощния асистент в борбата с косопада. Тя подхранва растежа от корените, като прави космите по–гладки, здрави и лъскави.

 Босилек

Друга позната ни билка е босилекът. Той предизвиква растежа на космените фоликули, като усилва кръвообращението. Това се дължи най-много на огромното количество магнезий, хранителни субстанции и О2.

Използват се още черен чай, репей, невен, лайка, сминдух, ленено семе и други.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР