Чехия ще позволява на жените сами да решават дали да

...
Чехия ще позволява на жените сами да решават дали да
Коментари Харесай

Чехия разреши на жените да избират окончанието на фамилията си

Чехия ще разрешава на дамите сами да вземат решение дали да употребяват женско или мъжко окончание за фамилните си имена, съобщи ДПА.

Промяната влиза в действие с нов закон, утвърден с болшинство в двете камари на Народното събрание и подписан през вчерашния ден от президента Милош Земан. На новото законодателство се гледа като на стъпка към равенството сред половете, написа Българска телеграфна агенция.

Досега женските фамилни имена в Чехия бяха с нормалното за славянските езици окончание " -ова ". През последните години обаче тези обичайни правила за формиране на женските фамилни имена са все по-критикувани.

Бившата правосъдна министърка Хелена Валкова, която е измежду основателите на законодателната смяна, сподели, че досегашното състояние е било като " знак за неравноправие ".

Въпреки смяната женското окончание " -ова " обаче надали скоро ще спре да се използва в чешкия език. Много дами желаят да го запазят. То даже се прибавя към чуждестанни имена - да вземем за пример немската канцлерка Ангела Меркел на чешки е Ангела Меркелова.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР