Чехия е успяла да осигури финансирането, с което да бъдат

...
Чехия е успяла да осигури финансирането, с което да бъдат
Коментари Харесай

Чехия осигури средства за 800 000 снаряда за Украйна

Чехия е съумяла да обезпечи финансирането, с което да бъдат купени и изпратени 800 хиляди снаряда за Украйна, разгласи президентът на страната Петър Павел.

В последните седмици на украинската войска, която се бори да отблъсне съветската инвазия към този момент повече от две години, ѝ се постанова да минава в защита заради липса на муниции, а в това време Русия съумя да усили производството си на оръжия и получава муниции от Северна Корея и Иран.

Украинският президент Володимир Зеленски също прикани за незабавна помощ, само че към този момент Европейският съюз не е съумява да достави общо 1 млн. снаряда до края на март, както даде обещание преди година.

Междувременно Чехия пое самодейността да откри, купи и достави 500 хиляди 155–милиметрови снаряда и 300 хиляди 122-калибрени, в случай че успее да откри финансиране.

Чешкият президент разгласи, че доставката на мунициите може да стартира в границите на няколко седмици.

" Тази заран успяхме да осигурим цялата сума за закупуването на 800 хиляди снаряда ", сподели той, само че не посочи от кое място ще дойдат мунициите.

Възможно е тези муниции да бъдат доставяни от страни като Южна Корея, Южна Африка и Турция.

Кога тъкмо ще дойдат те ще зависи от изискванията, които бъдат контрактувани с производителите, и графика на доставките, както не е изключено да се стигне и до закъснение.

Средствата са обезпечени благодарение на 18 страни, като по информация на чешки медии измежду тях са Канада, Франция, Германия, Дания, Латвия, Литва и Нидерландия. Те ще се включат с по 250 млн. евро, а Белгия ще даде 200 млн. евро. Преди това стана ясно, че и Норвегия е подготвена помогне самодейността със 153 млн. евро. Още няколко страни също показаха интерес да вземат участие, само че без да показват с каква сума.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР