Чехия е страната с най-ниска безработица в Европейския съюз (ЕС)

...
Чехия е страната с най-ниска безработица в Европейския съюз (ЕС)
Коментари Харесай

На Чехия ѝ трябват 500 000 работници. И тя ще търси такива в Украйна и Молдова

Чехия е страната с най-ниска безработица в Европейския съюз (ЕС) и в този момент държавното управление там обръща взор на изток, с цел да компенсира тежкия дефицит на служащи.

Властите в Прага ще подхващат ограничения, като главно те са свързани с улеснението на процеса по приемане на позволение за работа.

Според новата тактика на държавното управление чешките компании ще могат да търсят квалифицирани фрагменти от страни като Украйна, Черна гора, Сърбия, Молдова и от страни в Централна Азия, оповестява уеб страницата Emerging Europe.

" Дори не е нужно да припомняме за това какви вреди търпи стопанската система поради неналичието на квалифицирани чиновници ", показват от локалната комерсиална камара.

По калкулации на институцията чешката стопанска система е изгубила 84 милиарда крони или 3,2 милиарда евро поради дефицита на служащи през предходната година. Прогнозите са, че отрицателният резултат може да се задълбочи до 4,2 милиарда евро през 2019 година.

Междувременно актуалната квота за украинските жители все още е 19 600 служащи, а от септември тя може да стане 40 000 души. За Черна гора и Сърбия границата ще бъде вдигната до 2000 служащи, а за Филипините, Молдова и Монголия - до 1000 души.

" Да, това е като капка в морето. Дори и такива квоти няма да отговорят на търсенето на служащи, тъй като, съгласно нашите калкулации, дефицитът сега е на 500 000 души ", показва представител на камарата.

Данните от формалната статистика сочат, че безработицата в Чехия е паднала до 2,6% през юни, което е най-ниското ниво от 22 години насам. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР