Частната космическа компания СпейсЕкс дълги години обещаваше, че ще дойде

...
Частната космическа компания СпейсЕкс дълги години обещаваше, че ще дойде
Коментари Харесай

Обещанието изпълнено! СпейсЕкс провежда космически полет средно веднъж на две седмици!

Частната галактическа компания СпейсЕкс дълги години обещаваше, че ще пристигна миг, в който ракетните полети ще са рутинни. Голямата цел беше да има най-малко едно изстрелване на две седмици.

Журналистът Ерик Бъргър от Арс Текника ни оповестява [1], че обещанието към този момент може да се смята за изпълнено. След последното изстрелване на 2-ри април равносметката е следната: седем ракети са летяли от началото на януари до ден сегашен. Да, от време на време чакаме със седмици преди да забележим някой старт, различен път графикът забързва – в края на март имаше полет на спътници “Иридиум ”, по-късно незабавно при започване на април на транспортен съд “Драгън ”. Но в случай че решим да усредним, резултатът е следният: СпейсЕкс изстрелва по една ракета един път на всеки 13 дни.

За известно време се съмнявахме, че това ще се получи. В началото на бизнеса СпейсЕкс пое доста поръчки – близо 100 спътника чакаха своя полет, а в интервала сред 2012 до 2016 година компанията успяваше да изстреля най-много четири-пет ракети годишно. Но от началото на 2017-та година СпейсЕкс най-сетне реализира огромната си цел: всеобща продукция на голям брой ракети и тяхната бърза подготовка за полет. 

И това, което е най-хубавото – предлагането се усилва, само че и търсенето също се усилва! 

Дългоочакваната гражданска война в космонавтиката след дълги десетилетия на застой най-сетне дойде.

Снимка от излитането на ракетата “Фолкън 9 ” с кораба “Драгън ” на 2-ри април. Photo credit: NASA

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР