Частната фирма „Летище Пловдив“ АД е продала своята част от

...
Частната фирма „Летище Пловдив“ АД е продала своята част от
Коментари Харесай

Първо в Марица: Частното Летище Пловдив АД продаде своя дя...

Частната компания „ Летище Пловдив “ АД е продала своята част от перона, научи „ Марица “ от меродавен източник. Участъкът от 61 752 кв.м., е платен от софийското сдружение „ Булкеш “ ЕООД за сумата от 230 000 лева Продажбата е осъществена в края на месец юни предходната година, а договорката е изповядана пред нотариус Неделка Хаджиставрева – Стойкова. Заради процесуални и документални нарушавания обаче от Агенцията по вписвания са постановили отвод смяната на собствеността да се впише в Имотния указател. Скандалната договорка дава началото на нова правосъдна сага сред „ Летище Пловдив “ АД и „ Летище Пловдив “ ЕАД, което има 36.08 % дял в частното сдружение.

Продажбата на тази част от перона на аеропорта край Крумово, строен през 1982 година, не е осъществена инцидентно. Тя бе предмет на дълготраен правосъден спор сред страната и частната компания, който през 2020 година приключи в интерес на частника. Преди това обаче делото бе с неразбираем край. От боязън да не си загуби парцела, частникът взема решение да трансферира активите си на друга компания, а договорката се случва преди Върховният касационен съд дефинитивно да се произнесе. В този случай неразбиране буди фактът по какъв начин „ Летище Пловдив “ АД е съумяло да извади схема за противоречив парцел, както и данъчна оценка и дали изобщо има такава?

Решението „ Летище Пловдив “ АД да продаде на „ Булкеш “ ЕООД оборудването, построено върху държавна земя в землището на с. Крумово, е взето на общо заседание на акционерите през юли предходната година. Срещу това решение, включително и в частта да се освободят от отговорност членовете на управителния съвет – Анка Сарандева, Станислав Тачев и „ БК проджект “ ЕООД, дело завежда тогавашният изпълнителен шеф на „ Летище Пловдив “ ЕАД – Спас Шуманов и го печели на първа инстанция, видно от решение на Окръжен съд Пловдив от февруари 2021 година

В историята на пловдивския аеропорт това е второто дело, което страната печели против частника. Още когато завежда делото, което е в отбрана на държавния интерес, Шуманов уведомява Министерството на превоза за скандалната договорка, само че реакция не е последвала. За „ премия “ той е отхвърлен от поста след провелия се конкурс за нов изпълнителен шеф. Оказа се, че новият началник на аеропорта Лъчезар Миленчев не е осведомен с продажбата на остарелия перон, само че увери репортера ни, че ще направи коментар, както и какви дейности ще предприеме незабавно щом разбере елементи.

А повече от ясно е, че „ Булкеш “ ЕООД, е комфортната патерица. Фирменото му дело, че едноличният притежател Стоян Чаушев е подставено лице, което постоянно влиза в ролята на „ бушон “. Според правосъдната регистрация главната активност на компанията с капитал от 5000 лева, е осъществяване на покупко-продажби с валута, а последната й дейна година е 2007 година

Чаушев е влизал и излизал от няколко компании с огромни отговорности към Национална агенция за приходите. Например „ Търговска компания-с “ЕООД е с дълг към данъчните в размер на 320 671 лева Тя се е водила на адрес в Пловдив, а по-късно в с. Строево до 2011г., а към днешна дата в Сунгурларе. Чаушев е минал и през „ Фактор 13 “ ЕООД, също с регистрация в Пловдив и неплатени налози за 103 362 лева За малко е взел участие и в „ Кмета 2012 “, която е сменила няколко адреса в Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР