Частици от мощите на Светите братя Кирил и Методий вече

...
Частици от мощите на Светите братя Кирил и Методий вече
Коментари Харесай

В навечерието на 24 май: У нас пристигнаха частици от мощите на Кирил и Методий

Частици от мощите на Светите братя Кирил и Методий към този момент са в България, за първи път в славянска православна страна. Свещената светиня дойде в Гигинския манастир от Света гора, а на следващия ден с литийно шествие ще бъдат импортирани в катедралата " Св. Неделя ".

Мощите ще пренощуват в Светата гигинска обител. Тази заран Българска национална телевизия в предаването " Денят стартира с Георги Любенов ". Утре в 12 часа на обяд мощите на Св. Кирил Славянобългарски и на Св. Методий, Архиепископ моравски ще бъдат посрещнати на кръстовището на булевардите " Христо Ботев " и " Александър Стамболийски " от където с литийно шествие ще бъдат донесени до митрополитската катедрала. За първи път светините излизат от Гърция. През 80-те години на предишния век те са върнати от Римокатолическата черква на Солунската архиепископия и оттогава се съхраняват в Светогорския манастир Есфигмен. Мощите на Светите братя равноапостоли идват у нас по покана на Негово Светейшество Българския партриарх Неофит в качеството му на Софийски митрополит и се съпровождат от Архимандрит Вартоломей, свещеник на Светогорския манастир Есфигмен.

Снимки, направени през 2019 година запечатват миг, който историята следва да прави оценка. Светейшият Български патриах и Софийски митрополит Неофит посреща в Светия Синод делегация на Светогорския манастир Есфигмен, водена от игумена. В диалога патриарх Неофит насочва покана, която гостът приема - мощите на Светите братя равноапостоли Кирил и Методий да бъдат изложени за всенародно поклонение у нас.

Това, което сме ние през днешния ден - в този момент, в действителност стартира точно с делото на тези двама Солунски братя и за нас е велика берекет и наслада, че можем да ги посрещнем тези свети мощи. За пръв път излизат отвън Гърция след тяхното възвръщане и за първата православна и славянска страна е България, което е значимо и алегорично, изясни архимандрит Никанор, свещеник на Гигинския манастир " Св. Св. Козма и Дамян ".

Мощите на Светите равноапостоли Кирил и Методий са пристигнали в Гигинския манастир късно нощес и са посрещнати с молебен. По същия метод ще бъдат въведени и в софийската митрополитска катедрала " Св. Неделя ".

И ще имаме опция в продължение на 48 часа да се поклоним достоверно на част от ръката на Св. Кирил Славянобългарски и това са две частички от ребрата на Св. Методий, Архиепископ моравски. А тук, в средата има и една, въпреки и дребна парченце от Светия животворящ кръст Господен, сподели архимандрит Никанор, свещеник на Гиниския манастир " Св. Св. Козма и Дамян ".

Векове мощите на Солунските братя са съхранявани във Ватикана. През 80-те години на предишния век Папа Йоан Павел Втори ги подарява на храма " Св. Св. Кирил и Методий " в Солун, част от тях остават там, а други са дарени за предпазване в Светогорския манастир Есфигмен.

Тези две частици бяха донесени в нашата света обител за освещаване на обителта от починалия към този момент митрополоит Йоан. Преди да стане митрополит, той беше протосингел на Солунската света митрополия, изясни Архимандрит Вартоломей, свещеник на Светогорския манастир Есфигмен.

В Софийската митрополитска катедрала " Света неделя " в понеделник вечерта ще бъде отслужена и тържествена архиерейска вечерня с петохлебие в памет на светите равноапостолни братя Методий и Кирил.

Епископите Герасим, основен секретар на Светия Синод, Поликарп, викарий на Софийския митрополит и Български патриах Неофит и Пахомий, ректор на Духовната академия ще отслужат молебен при въвеждането на мощите на Светите братя равноапостоли в катедралата " Св. Неделя ". Те ще останат в храма до 12 часа на обяд на 25 май, когато Архиепископ Вартоломей ще ги вземе, с цел да ги върне в Светогорския манастир Есфигмен. През тези 48 часа всеки, който желае ще може да се поклони пред мощите, а църковният храм няма да затваря вратите си и достъпът за вярващите ще бъде денонощен.

На 30 декември 1980 година с апостолическото обръщение папа Йоан Павел II афишира Константин Кирил Философ и брат му Методий за съпокровители на Европа. Св. Методий, Архиепископ моравски умира на 6 април 885 година във Велеград - Моравия. Св. Кирил Славянобългарски умира в Рим на 14 февруари 869 година Погребан е в криптата на базиликата Сан Клементе в Рим.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР