Частично слънчево затъмнение ще има днес, то ще е единствено

...
Частично слънчево затъмнение ще има днес, то ще е единствено
Коментари Харесай

Слънчевото затъмнение днес ще се вижда най-добре от Варна

Частично слънчево затъмнение ще има през днешния ден, то ще е само за годината и ще се вижда и у нас. В оптималната си фаза, която може да се следи най-добре от Източна България, 39,14% от площта на Слънцето ще бъде закрита от Луната.

За София затъмнението ще стартира в 12:27:16 ч., сподели астрофизикът Пенчо Маркишки. Въпросната оптималната фаза ще бъде достигната в 13:36 часа. Тогава Слънцето ще бъде на височина 35° над южния небосвод. Краят на явлението за София ще бъде в 14:45:59 ч. Продължителността на затъмнението за столицата ще бъде 2 часа, 18 минути и 43 секунди.

Над България Луната ще закрие към 1/3 от Слънцето, максимумът - 82% ще бъде на Северния полюс.

Премествайки се отсам, районите, които са по-далеч от точката, ще виждат все по-малко и по-малко затъмнен слънчевия диск. В Русия 80% от Слънцето ще бъде затъмнено, като този горист район ще спадне до 70% в Китай, 63% в Норвегия и 62% във Финландия.

В астрономическата обсерватория в Борисовата градина в София учените ще дават телескопи за наблюдаване на явлениетоот 12 до 15 ч. В обсерваторията " Николай Коперник " във Варна също ще има пункт за наблюдаване. Разбира се, в случай че планирате да гледате затъмнението, ви трябват специфични защитни средства.

Слънчевите очила не са задоволителна отбрана. Препоръчва се и отбрана на фотографската техника от рисково мощната слънчева светлина при наблюдаване на явлението.

„ Не ни трябват телескопи, не ни би трябвало бинокъл, просто най-хубавият филтър е да опушим едно стъкло на свещ, както са правили бабите преди повече от 600 години, и погледнем по какъв начин слънцето е някак си леко изядено. На фона на оранжевия диск на слънцето, ще забележим черна дребна луничка, изрязала слънчевия диск “, споделя шефът на Националната астрономическа обсерватория на Рожен, доктор Никола Петров, в изявление за Дарик.

И прибавя, че " същинското затъмнение е когато лунният диск закрие изцяло слънчевият диск и това е нещо, което си заслужава да бъде забелязано, само че частичното слънчево затъмнение не носи някаква научна информация за специалистите и науката ".

Пълно слънчево затъмнение ще има през 2135 година, когато от България ще се вижда съвършено по какъв начин Луната изцяло закрива слънцето. Последното такова у нас беше цялостното затъмнение през 1999 година, а предходното преди него – през 1961 г.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР