Част от украинските бежанци безразборно напускат хотелите с по-ниска категория

...
Част от украинските бежанци безразборно напускат хотелите с по-ниска категория
Коментари Харесай

Украинци цакат хотелите: Местят се в по-скъпи с екстри, държавата плаща

Част от украинските бежанци безсистемно напущат хотелите с по-ниска категория и отиват в по-луксозните места за настаняване. Това съобщи шеф на двузвезден хотел в курортния комплекс Златни пясъци.

Казус
„ В момента от това да приютим хората, които бягат от война, се получава конкурентната среда, която не е такава, каквато би трябвало да бъде. Често украински жители, настанени безусловно гратис в двузвезден хотел, се самонастаняват в по-висока категория, защото сътрудниците отвориха на първа линия 4- и 5-звездни хотели. Ако са решили да го създадат, никой не може да ги спре. Да, от една страна те не са пандизчии и никой не може да ги задържи в един хотел, само че въпреки това – това нещо е изцяло нерегулирано от институциите в България, както и от сектора. Получава се нелоялна конкуренция, само че за разлика от туристическия сезон тук тя е изцяло неконтролируема, защото украинските жител са изцяло гратис настанени, както при нас, по този начин и в 5-звезден хотел “, разяснява хотелиерът.

Той и сътрудниците му чакат решение от страната, в случай че има някакъв метод украинските бежанци, които са настанени в хотел или къща за посетители, да се лимитират и да не се местят безсистемно в други хотели.

Над 130 са хотелите, подслонили бягащи от войната в Украйна, които досега са подали заявки за подкрепяне от страната. Средствата ще бъдат преведени по сметките на хотелиерите до 15 април. Според подадените от тях досега заявки и фактури доникъде на месеца ще бъдат изплатени общо над 6 милиона лв.. На този стадий не се планува нарастване на парите за нощувка на човек емигрант от Украйна, която е 40 лв. дневно.

Трик
В същото време притежател на къща за посетители в гр. Мартен, на към 10 км от Русе, където нощувката по принцип коства 10 лева на вечер, е решил да се добере до обещаните от държавното управление по 40 лева дневно. Там са били настанени 9 души от Украйна – двама инвалиди и пет деца. В стаите не е било топло, храната – нищожна. Екип на „Каритас“ – Русе, е извел хората и ги е настанил в общински център.

За този случай юрист Николай Колев, доцент в Нов български университет, изясни, че българите са доброжелателни, само че има и такива случаи и притежателят може да бъде глобен. „Има държавни органи, които реализират надзор. Това не е единствено съответната община или структурите на Държавната организация за протекция на бежанците, Министерство на туризма и неговите органи. Така или другояче тази обстановка, която породи в България и освен, изобщо в цяла Европа, ни завари неподготвени освен нас, само че и Европейския съюз“, сподели юрист Колев, представен от БНР.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР