Част от проектите по Плана за възстановяване и устойчивост ще

...
Част от проектите по Плана за възстановяване и устойчивост ще
Коментари Харесай

България маха проекти от Плана за възстановяване заради забавяне и по-малко пари

Част от плановете по Плана за възобновяване и резистентност ще отпаднат поради забавянето на осъществяването им и надлежно свиването на европейското финансиране за осъществяването му. Това решение е взето от Министерски съвет през днешния ден разгласи финансовият министър Асен Василев след съвещанието.

Засегнати са общо 18 плана, които е трябвало да бъдат във фаза на осъществяване – готови или с пуснати поръчки, или с определени реализатори, само че през последната една година държавното управление не е съумяло да ги вкара в тази фаза.

Имаме времево ограничаване по ПВУ, което е безусловно твърдо, планове с една година закъснение по натурален метод отпадат “, сподели министърът.

Василев посочи, че измежду тях са огромният план за акумулатори и за протонен център. Той изясни, че протонният център има една година забавяне в осъществяването и няма по какъв начин до 30 юни 2026 година да бъдат извършени занапред публичните поръчки, да се построи, да се закупи съоръжение, да тръгне и да бъде разплатено.

И въпреки всичко протонният център, който ще бъде потребен за пациентите с редки типове рак у нас, изключително за децата, може да бъде построен с национални средства при преценка на Народното събрание, стана ясно още от думите му.

Василев уточни, че това не е част от предоговарянето на Плана, а от намаляването на плановете по чл.18 в резултат на понижените финансови запаси по Плана за възобновяване. Информация с тези планове би трябвало да изпратят всички страни до Европейската комисия с последна дата 30 септември. Самият развой по предоговарянето ще стане след консултация с Народното събрание и се чака да завърши до края на тази година, сподели Василев.

Припомняме, че Европейската комисия понижи общата сума на безвъзмездните средства, които ще даде на България и на други страни по Плана за възобновяване и резистентност още през лятото на предходната година. Орязването на българския План не е обвързвано със забавеното изпращане, а с икономическите вреди от Коронавирус, а корекцията бе заложена в регламента на програмата за възобновяване на Европейски Съюз, защото Планът беше признат преди да има статистически данни за действителния стопански удар, повлечен поради пандемията. 
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР