Част от параметрите на проектобюджета за 2022 г., в който

...
Част от параметрите на проектобюджета за 2022 г., в който
Коментари Харесай

Правителството вдига минималната заплата, пенсиите и майчинските в проектобюджета за догодина

Част от параметрите на проектобюджета за 2022 година, в който се предлага " обществена отбрана на популацията ", показа след съвещанието на кабинета служебният финансов министър Валери Белчев. Той си сложи за цел на 17 декември бюджетът да бъде импортиран в Министерски съвет, като прикани партиите в 47-ото Народно заседание да се обединят и да гласоподават бюджета " подобен, какъвто е " до края на годината. По думите на Белчев проектобюджетът е изработен без бъркане в политики, предугаждане на структурни промени, орязване на личен състав и промени. Белчев предложи планувани промени от постоянно държавно управление да бъдат включени в възможна актуализация. Той счита, че стопанската система не е потърпевша чак толкоз доста от Коронавирус рецесията, инфлацията се е засилила, само че е в възможни граници.

По данните на Министерство на финансите над 750 хиляди души работят на минималната заплата от 650 лв. и по тази причина в бюджета за 2022 година е заложено нарастването ѝ на 710 лв..

Предложението за пенсиите е цената им да бъде непокътната на " актуалните равнища ". Сходен ангажимент по време на полемиките за съдружно държавно управление пое някогашният финансов министър Асен Василев, който понастоящем е един от водачите на " Продължаваме промяната ". Според решение на 46-ия парламент от 25 декември пенсиите би трябвало да бъдат преизчислени, като коефициентът за година застрахователен стаж се усилва от 1.2 до 1.35. Минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст ще се увеличи от 300 лева на 370 лева Максималният размер на получаваните една или повече пенсии, без добавките към тях, се усилва от 1440 лева до 1500 лева Социалната пенсия за напреднала възраст ще се усили от 148.71 лева на 170 лева през нов коефициент за осигурителния стаж. Това по думите на Белчев ще докара до приблизително нарастване с 84 лв. на човек. Той съобщи, че се възнамерява и бонусът, въведен поради епидемията от COVID-19, който стигна 120 лв., да бъде непокътнат още най-малко шест месеца.

Друга планувана мярка е нарастване на месечните помощи за развъждане на дете, както и прагът на приемане. Всеки със заплата до 510 лв. ще има право на детски надбавки, които ще се усилят с 20% - от 40 на 50 лв. за едно дете и от 90 на 110 за две деца. Това съгласно изчисленията ще засегне 120 хиляди деца.

Паричното обезщетение за развъждане на дете през втората година ще се резервира на 650 лв.. То бе увеличено 380 лв. от 1 октомври, въпреки Белчев да го показа като идно нарастване.

В понеделник (6 декември) стартира разписването на Закона за държавния бюджет, което ще отнеме към седмица. На 13 декември стартира разискване с всички бюджетни структури, общините и фискалния съвет. На 16 декември ще бъде призован Националният съвет по тристранно съдействие, на 17 декември бюджетът би трябвало да бъде импортиран в Министерския съвет.



Всичко, което би трябвало да знаете за:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР