Част от киносалоните в София се канят да отворят в

...
Част от киносалоните в София се канят да отворят в
Коментари Харесай

Заради проблемен закон: Киносалоните заплашват с бойкот на българските филми

Част от киносалоните в София се канят да отворят в петък, а други към този момент го направиха - по-малките имаха този късмет. Какви са загубите им от затварянето и за какво заплашват, че ще спрат да излъчват български филми? Едва отворили и поели си глътка въздух, киносалоните се сблъскават с различен проблем - ремонти в закона за филмовата промишленост, които към този момент са минали на първо четене, основават извънредно огромна компликация. Те кардинално имат за цел да подкрепят киноразпространението и хората, които популяризират филми, само че те заплашват с протест и прекъсване на лъчение на българска продукция. Защо този закон ще сътвори проблеми?

" Проблемите са в това, че през последните две години и половина, бяха формирани работни групи, които работеха по закона. За страдание разпространителите и киносалоните не бяхме допускани през това извънредно дълго време. В края на процеса подадохме нашето мнение в границите на публичното разискване, което още веднъж не беше отразено въобще ", сподели Божидар Илиев, ръководител на Българската асоциация на киносалоните.

" Конкретното държавно предложение е двойното увеличение на квотата и условието на кината да отделят 10% от прожекциите си за показ на български заглавия ", добавя той.

" Същевременно основни суми и финансиране се отпускат на филми, които имат извънредно слаб интерес от страна на феновете. Вследствие на което кината са задължени да демонстрират филми, които не могат да обезпечат финансово разноските им, а в това време не могат да получат и държавно финансиране поради смяна в тази формула ", сподели още Илиев.

" Основният проблем ще бъде за дребните киносалони отвън София. Арткината в София и сега се оправят - и с %, и със феновете. Но за дребните киносалони това двойно нарастване може да бъде гибелно ", сподели доцент Александър Донев, специалист " Разпространение и кинопоказ ".

" Още повече, имайки поради огромните санкции - оптималният размер е 14 хиляди лв. за несъблюдение на тази квота, а при наново нарушаване - нарастването е двойно ", добавя той.

" Тази обстановка ще продължи, оборотите няма да се вдигнат. Това значи злополука, банкрут и очистване на местата, където ще могат да се демонстрират филми. Това не е активност, като отваряне на сергия на пазара - тук работят висококвалифицирани хора, оборудването на едно кино е скъпо ", сподели Донев.

" Надяваме се да се случи някакъв разговор. Имахме среща с комисия на просвета в Народното събрание. Надявам се да видим някаква чуваемост най-малко в края на този стадий ", сподели Божидар Илиев.

Вижте какво още споделиха двамата във видеото в.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР