Част от храните, които ядем в България са с по-ниско

...
Част от храните, които ядем в България са с по-ниско
Коментари Харесай

Кардиолог разкри кои гадости в храните ни убиват и кое позволява на търговците да се подиграват със здравето ни

Част от храните, които ядем в България са с по-ниско качество и по-високи цени спрямо тези в Западна Европа. Подозрението, с което живеем години наред, беше потвърдено от българското Министерство на земеделието, което направи инспекция за двоен стандарт като съпостави храните у нас с тези в Германия, Чехия, Италия, Австрия, написа bTV.

Проверката беше направена измежду 53 съществени продукта в 5 огромни търговски вериги. При 20% от изследваните храни има разлика в етикетите, а при 42% - цената е по-висока в България.
В рамките на пазарна стопанска система страната не може да направи доста във връзка с цената, призна в студиото на „ Тази неделя” ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов. Той означи, че обяснението може да е както в желанието на търговец и вносител да реализират по-голяма облага на гърба на потребителя, по този начин и в съществуването на по-популярни и евтини български аналози, промоции и други разлики в пазарите.

Снимка: bTV
Регулация няма и за това, че 1 от 5 закупени продукта има едни съставки на Запад и други – у нас. Това обаче ще се промени и Европейски Съюз ще наложи на търговците при разминавания в етикета да не употребяват една и съща комерсиална марка. „ Създават се предпоставки потребителят в страна като нашата да бъде подведен, че купувайки един реномиран артикул, той ще има същото качество като в страна по на Запад от нас”, разяснява Маргаритов.

„ Не е отговорен този, който е изял баницата, а този, който я е дал – храните се разграничават, тъй като законите се различават”, уточни кардиологът доктор Сотир Марчев. Той даде образец с трансмазнините, които у нас са позволени, в Австрия и Дания са лимитирани до 2% от всички мазнини, а в Съединени американски щати към този момент дори продажбата на храна с тях е федерално закононарушение.
„ Ходете в магазина с очила за четене и четете. Ако има в един артикул трансмазнини, най-добре не го купувайте. Обикновено на етикета са „ отчасти хидрогенирани мазнини”, уточни медикът. По думите му точно тя, дружно с обездвижването и добавената захар (или, още по-лошо, глюкозо-фруктозен сироп) в напитките са главните неща, които ни убиват.

Снимка: bTV
Подсладените питиета са по-вредни от захарта в сладкиша, тъй като захарите незабавно се усвояват от организма и в последна сметка не засищат, а разяждат.
Д-р Марчев прикани потребителите да реализират регулация на търговците с портфейлите си – дори и да се продава нещо нездравословно, което все не е спряно от наредбите, в случай че то не се купува, рано или късно ще изчезне от пазара.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР