Част от бизнеса ще продължи да търпи загуби от това,

...
Част от бизнеса ще продължи да търпи загуби от това,
Коментари Харесай

200 милиона евро годишно губят превозвачите заради недопускането в сухопътния Шенген

Част от бизнеса ще продължи да търпи загуби от това, че страната ни не е позволена до отворените граници по суша в Шенген.

Сред най-потърпевшите са транспортните компании. Общият експорт на страната ни към Евросъюза е над 42 милиарда лв. от януари до септември предходната година.

Значителна част от него е по суша. 200 милиона евро са директните загуби годишно за превозвачите от оставането ни отвън сухопътния Шенген, демонстрират експертните оценки.

Дългото очакване по границите води до повече разноски за заплати на водачите и обезценка на камионите. Така и цената на стоките, които се транспортират пораства.

„ Разходите за горивата са двойни, инфлацията се усилва, в толтаксите се калкулира, тъй като в случай че си вземеш маршрутна карта, тя е на времетраене, колкото повече седиш толкоз повече би трябвало да плащаш, че ти не извършваш никаква услуга през това време, страната не я интересува “, разяснява пред БТВ Йоана Лалова, европейски транспортен клъстер.

При дълъг престой по границите и транспорт на бързоразвалящи се артикули има и загуби от повреждането на товарите.

„ Европа споделя - би трябвало да имаме зелени правила, зелената договорка, въглеродния отпечатък, да де – само че тези камиони 7-8 часа седят на едно място и се движат с по метър два “, показва Лалова.

В туризма оставането ни отвън Шенген по суша значи очакване на рейсовете с туристи по границите. А това усилва времето за пътешестване.

„ Ако ще се наложи да имаме по-дълъг преход, то би трябвало да се съобразим с втори водач, което значи, че ще ни се оскъпи и цената ”, показва Павлина Илиева от „ Бъдеще за туризма “.

Компаниите, които работят с туристи от трети страни, регистрират, че ще им бъде по-лесно, в случай че страната ни е пълновръстен член на Шенген, тъй като в този момент хората избират други компании от Еврсъюза, когато решат да пътуват.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР