Часове преди да почине 53-годишният мъж с коронавирус от Чепеларе

...
Часове преди да почине 53-годишният мъж с коронавирус от Чепеларе
Коментари Харесай

Починалият мъж с коронавирус от Чепеларе преди това бил на риба в Доспат

Часове преди да почине 53-годишният мъж с ковид от Чепеларе е бил на риба в Доспат. Това стана ясно на брифинг с присъединяване на регионалния шеф Недялко Славов, шефът на РЗИ доктор Мими Кубатева, изпълнителният шеф на МБАЛ в Смолян доктор Марин Даракчиев и шефът на ОДМВР ст. комисар Николай Димов.
Пациентът завчера е бил докаран от екип на Спешна помощ – Доспат, в незабавното поделение на регионалната болница в доста тежко общо положение, със признаци на ковид.
„ Имал е зной отдавна и кашлица, докаран е с дихателна непълнота. Започнато е да се обработва, взета му е проба за ковид и сега, в който му се прави фотография, ненадейно е изпаднал в клинична гибел. Направени се всички реанимационни мероприятия, само че за жалост казусът е завършил летално. Въпреки всичко, са съумели да създадат графия и там има данни за хронично заболяване на белия дроб “, уточни шефът на болничното заведение.
Пробата била изпратена в референтната лаборатория и през вчерашния ден е получен резултат, че е позитивна. След това е известена Регионалната здравна ревизия (РЗИ). 
Д-р Кубатева заяви, че мъжът е преболедувал туберкулоза преди години. Само три години обаче бил проследяван, след което повече не се явил на контролни прегледи. От 2012 година не е посещавал и персоналния си доктор.
„ В този интервал от време до през днешния ден болестта и остатъчните феномени от него се задълбочават. Той към този момент натрупва и други белодробни болести. Въпреки всичко, той се е поддържал със симптоматични медикаменти и е разчитал, че по този начин от самосебеси ще му се размине. За страдание, на този повреден декор в дихателната система тази зараза очевидно доста скоротечно е развила патологичния развой и се стига до леталния излаз “, уточни тя.  
„ Успяхме във вчерашния ден да проучим контактните на умрелия в гр. Чепеларе и през днешния ден изследването продължава с болничното заведение и доуточняване на медицинския личен състав, който е бил в контакт с него. В Чепеларе той има стеснен брой  контактни. Живее с двама души в фамилията. Издирени са неговите сътрудници на работното място, те също са стеснен брой. По преценка е взета проба на тези, които са били в по-дълготраен стеснен контакт. Днес ще ги изпратим за проучване “, сподели още доктор Кубатева.

Славов бе безапелационен, че е избавен логаритъмът на държание, който е постановен от Националния действен щаб. На упреците, че индивидът първо е умрял, а ден по-късно се оповестява за ковид зараза в него, регионалният шеф отговори: „ Така е много по-добре, в сравнение с да царува лъжливо успокоение, че индивидът просто ей по този начин си е отишъл и да ни лиши от опцията да проследим епидемиологичната картина и контактните лица. Всичко това удостоверява, че ние към момента сме във етапа на интензивно търсене на пациенти с ковид и стремежът към момента е да изпреварваме събитията, а не да ги следваме. Изказвам съболезнованията си към околните и фамилията на умрелия. Бих желал да проучваме обстоятелствата от позиция на тяхната правота и меродавност - такива, каквито са “.
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 23 април
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР