Чарът на италианската премиерка Джорджа Мелони и френското гостоприемство, гарнирано

...
Чарът на италианската премиерка Джорджа Мелони и френското гостоприемство, гарнирано
Коментари Харесай

Мелони и френско вино омекнаха Орбан за Украйна

Чарът на италианската премиерка Джорджа Мелони и френското гостолюбие, гарнирано с вино, станали основната причина унгарският министър председател Виктор Орбан да отстъпи и да се съгласи Европейски Съюз да даде на Украйна помощ от 50 милиарда евро, написа „ Политико “.

Решението за помощта бе взето през вчерашния ден на специфичния Европейски съвет в Брюксел.

Мелони ухажвала Орбан в продължение на месеци, възползвайки се от дългогодишното им другарство, настояват двама дипломати. Италианската премиерка настойчиво се опитвала да бъде мост сред сътрудника си и останалите европейски водачи. В диалозите взели участие министри и други публични представители.

А на 31 януари – деня преди Европейския съвет, делегациите работили докъсно през нощта, с цел да обезпечат пробива.

През последната седмица Мелони водила дълги телефонни диалози с Орбан. В Брюксел двамата се срещнали в хотел „ Амиго “. Сутринта на 1 февруари те още веднъж имали среща.

Френският президент Еманюел Макрон също се срещнал с Орбан вечерта на 31 януари, излиза наяве още. По-рано през януари, когато унгарският министър председател бе на посещаване в Париж, Макрон го помолил по време на вечерята да показа визията си по какъв начин източноевропейските страни членки да бъдат по-добре интегрирани в Европейски Съюз.

Ухажванията на Орбан от италианска и френска страна разрешили на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел да разгласи съглашението още в самото начало на срещата на върха.

Орбан отстъпил на закуската, на която били също Шарл Мишел, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, Мелони, Макрон и немският канцлер Олаф Шолц.

Мишел си навлякъл рецензиите на няколко европейски водачи, откакто пуснал фотография от закуската, настояват дипломати пред „ Политико “. Те били недоволни от обстоятелството, че ги нямало на оповестената фотография. В реалност те се включили малко по-късно. Това са министър председателите Педро Санчес на Испания, Доналд Туск на Полша, Марк Рюте на Нидерландия и Александер де Кро на Белгия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР