Бюст-паметник на дългогодишния командващ на Строителни войски ген.-полк. инж. Васил

...
Бюст-паметник на дългогодишния командващ на Строителни войски ген.-полк. инж. Васил
Коментари Харесай

В мездренското Старо село откриха паметник на ген. Васил Василев /снимки/

Бюст-паметник на дългогодишния командващ на Строителни войски ген.-полк. инж. Васил Василев (1933-2004 г.) беше публично открит в родното му село Старо село, община Мездра, с което беше маркирана и 90-годишнината от рождението на известния български строителен инженер, офицер и политически деятел. Организатори на събитието бяха Община Мездра, Националният клуб на строителите ветерани (НКСВ) и Камарата на строителите в България (КСБ). 
Паметникът е построен по самодейност на инж. Илиян Терзиев - ръководител на Управителния съвет (УС) на КСБ, инж. Тодор Топалски - ръководител на УС на НКСВ и инж. Виктор Шарков - първи зам.-председател на УС на НКСВ, със съдействието на кмета на Мездра Иван Аспарухов. 
Средствата са обезпечени от дарения на ръководители на строителни компании - членове на КСБ, някогашни командири от Строителни войски и съратници на генерала. Проектът е на известния столичен ваятел Петко Арнаудов, а осъществяването от бял врачански камък е дело на надарения млад ваятел Иван Симеонов, ученик на Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино, община Роман. 
Освен поданици на Старо село, на откриването на бюст-паметника участваха някогашни офицери от Строителни войски, близки и другари на ген. Василев от Мездра, Враца, София, Бургас, Варна, Благоевград, Петрич и други Възпоменателната демонстрация почетоха също синът на генерала Валери и внукът му Васил. 
След встъпителните думи на водещата Рени Дакова, която откри тържеството, някогашният основен инженер на Строителни войски ген.-майор Борис Анакиев, член на УС на НКСВ, описа мемоари за ген. Василев, с който десетилетия наред са служили и работили дружно. 
Слово произнесе и кметът на Мездра Иван Аспарухов, който благодари на основателите и на донорите за построяването на бюст-паметника. „ Едно е да се въздигат монументи на починали във войните, сподели Аспарухов, друго е да се увековечи паметта на хора, потвърдили се в спокойно време. Добър образец в това отношение е точно този монумент. Днешният ден ни припомня, че не разрушаването, а съграждането е потребно и за поколенията, и за историята. Нека с положително да си спомняме за нашия военачалник. Още един път изричам признателност на хората, осъществили тази прелестна концепция! “. 
Паметникът на ген. Васил Василев беше открит от инж. Илиян Терзиев, инж. Тодор Топалски и Иван Аспарухов. 
Венци и цветя на благодарност бяха поднесени от името на Община Мездра, Камарата на строителите в България, Националния клуб на строителите ветерани, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса и други организации на някогашни военнослужещи, сем. Василеви, жители.

Кирил Радовенски, фотоси: Павел Петров и Борис Кръстев  
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР